Externe

DEZVALUIRI – Ploile radioactive de dupa testele nucleare au crescut incidenta cancerelor, sustine un cercetator francez

Foto: nuclear test 1962 (c) glasstone.blogspot.comExista o legatura plauzibila intre precipitatiile radioactive legate de testele nucleare franceze efectuate in Algeria si Polinezia franceza si cazurile de cancer aparute la militari care s-au aflat la baze din aceste tari, potrivit cercetatorului Florent de Vathaire. Acesta a lucrat la o ancheta judiciara deschisa in 2004 cu privire la starea civililor si a militarilor care au asistat la testele nucleare franceze, efectuate la inceputul anilor ’60 in Sahara si pana in 1996 in Polinezia franceza.

Florent de Vathaire, care a analizat 15 cazuri de militari afectati de cancer dupa ce au fost expusi la radiatii, explica faptul ca “a adunat numeroase elemente (…) a elaborat prezumtii care permit sa se spuna ca legatura dintre precipitatiile radioactive si cazurile de cancer este plauzibila pentru unele dintre cazurile analizate”, respectiv sase.

”Din punct de vedere stiintific nu se va putea afirma niciodata cu certitudine o anume cauzalitate si aceasta dintr-un simplu motiv: cancerul si leucemia sunt cauzate numai de radiatii”, a precizat cercetatorul.

El a mentionat ca doreste sa lanseze un studiu global privind polinezienii care aveau varsta sub cinci ani in perioada testelor, deoarece ”se stie astazi cu certitudine, studiile recente o dovedesc, ca doze slabe de radioactivitate pot avea grave consecinte asupra tiroidei la copii cum este declansarea cancerului sau alte patologii”.

Florent de Vathaire a criticat faptul ca nu a avut acces la toate datele, care raman informatii clasate drept secret pentru aparare. Aproximativ 150.000 de civili si militari au participat la 210 teste nucleare franceze efectuate intre 1960 si 1996 in Sahara algeriana si in Polinezia franceza. Franta a promulgat in 2010 o lege privind recunoasterea si acordarea de indemnizatii victimelor testelor nucleare efectuate din 1960 in 1996.

Foto: nuclear test 1962 (c) glasstone.blogspot.com
Sursa: Agerpres