Actualitate

DEZLEGARE LA PICNIC – Baimarenii care ies la gratare in zone neautorizate primesc sfaturi in loc de amenzi (VIDEO)

Vezi VIDEO
Amenzile drastice prevazute de lege pentru cei care fac foc si campeaza in zone neautorizate vor fi aplicate doar de anul urmator. Autoritatile din Maramures inca mai lucreza la amenajarea locurilor de picnic iar echipele de control, menite sa ii puna la punct pe maramuresenii care ies la gratare in locuri neautorizate, prefera sa dea sfaturi, cata vreme numarul picnicarilor ramane cu mult mai mare decat cel al zonelor aprobate pentru iesirile la iarba verde.

Baia Mare – oras cu peste 120.000 de locuitori -, are pana in acest moment amenajate doar patru puncte pentru picnic. Amatorii de iesiri pot alege, legal, doar intre Valea Borcutului, Valea Usturoiului, Valea Romana, de la Baraj, si Valea Rosie. “Sunt mai multe zone in care am amenajat aceste spatii. In fiecare loc amenajat avem mai multe mese. In cazul Vaii Usturoiuluii e mai complicat, pentru ca nu avem foarte multe intr-un singur loc, ci sunt rasfirate pe toata valea. Sunt mese cu banci si vetre pentru foc”, a declarat Nicolae Pop, reprezentant Ocolul Silvic Baia Mare.

La nivelul celorlalte localitati din Maramures, situatia sta si mai prost in privinta amenajarii locurilor de picnic. Cei responsabili de respectarea legii – Garda de Mediu, plus Politia Locala in cazul municipiului Baia Mare -, recunosc ca mai e mult de lucru si spun ca se marginesc sa faca o campanie de informare vara aceasta in loc sa aplice amenzi usturatoare. Singurele masuri drastice luate sunt impotriva maramuresenilor care lasa mizerie in urma lor.

“Amenzile pentru cei care merg in alte zone, lasa focul nesupravegheat, nu respecta programul de pentru picnic, si anume 8.00-20.00, parcheaza in locuri nepermise sau lasa resturi menajere la locurile de desfasurare a picnicului, amenda este cuprinsa intre 2.500 si 5.000 de lei. Politia Locala, apartinand de Primaria Municipiului Baia Mare, in momentul de fata nu a iesit pe teren pentru a da amenzi. Politia Locala merge si informeaza cetatenii”, a declarat purtatorul de cuvant al primariei, Dan Coarda.

Legea picnicului a intrat in vigoare inca din luna aprilie, insa autoritatile se misca timid la capitolul amenajare invocand lipsa resurselor financiare. Pe langa mese, banci si vetrele amenajate, in spatiile autorizate pentru iesiri la iarba verde trebuie amplasate pubele. Respectivele zone trebuie totodata semnalate, prin inscriptia “Spatiu amenajat pentru picnic”.
Sursa: Anca Popescu