Mancarurile prea grase, prajiturile, carnurile consumate in timpul iernii, aportul redus de fibre, legume si fructe sunt cauze ale simptomelor de oboseala pe care le resimtim in aceasta perioada, potrivit specialistilor in nutritie. Pe perioada iernii, organismul nostru a asimilat o mare cantitate de toxine prin alimentele pe care le-am consumat. O alta sursa de toxine este mediul poluant in care traim. Asimilam toxine prin aer, apa, mancare.
Depozitarea tuturor acestor substante determina incetinirea metabolismului, impiedica oxigenarea sangelui si „ajuta” la asimilarea de tesut adipos. Exista o serie de simptome care ar trebui sa ne ingrijoreze, cum ar fi: durerile de cap, ametelile, somnolenta, apatia, oboseala, balonarile, problemele digestive.
Solutia este o cura de detoxifiere a organismului. Aceasta ar trebui facuta macar o data pe an si perioada propice este la inceputul primaverii, recomanda specialistii.
Se incepe prin a bea in fiecare dimineata si seara un pahar cu apa plata, la temperatura camerei, in care se adauga sucul unei jumatati de lamaie amestecat cu o lingurita de miere. La micul dejun se poate manca, de exemplu, orez cu lapte (de soia), paine prajita cu miere sau marmelada (facuta in casa, fara conservanti), lapte cu cereale integrale, fructe. Se mai poate incerca si pentru varianta: supa de legume, spanac cu orez fiert, piure sau tocanita din legume (dovlecei, conopida, broccoli, cartofi), fructe.
La cina se poate opta pentru cartofi copti sau fierti, salate de legume, spaghete din faina integrala cu legume, fructe.
In timpul acestui regim de detoxifiere se recomanda si practicarea unor activitati fizice de intensitate medie care sa stimuleze metabolismul si activitatea limfatica: plimbarile in aer liber, alergarile usoare, cele cu bicicleta sau cu rolele, orice inseamna miscare.
Sursa: Agerpres