Administratie

DESZAPEZIRE – Drumurile judetului vor fi deszapezite de la prima ninsoare. Asta promit autoritatile judetene care se ocupa deja de aprovizionarea cu sare si nisip a bazelor de interventie

Indiferent ca este noiembrie, decembrie sau chiar ianuarie, caderea primilor fulgi pare sa ii ia prin surprindere autoritatile. Prima zapada a cazut deja in judet, la Borsa, in ultimele zile ale lui septembrie, astfel ca reprezentantii Consiliului Judetean Maramures sunt deja in garda si se pregatesc pentru sezonul hibernal.

„Colegii mei de la Drumuri si Poduri au inaintat un plan catre conducerea Consiliului Judetean si urmeaza ca acesta sa fie aprobat. Este vorba despre necesarul de material care va fi distribuit in toate bazele din judet, de numarul de utilaje cu care se va interveni si de o clasificare a drumurilor pe nivele de viabilitate”, a declarat Dana Gagniuc, purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean Maramures.

Pentru a fi cat mai eficienti, reprezentantii Consiliului Judetean Maramures spun ca au impartit cei peste 700 de kilometri de drum judetean in patru nivele. In functie de nivelul de clasificare se va face si interventia in caz de ninsoare.

„Este vorba de patru nivele de viabilitate, cele mai importante fiind cele din nivelul intai care asigura legatura dintre gari si centrele economice. Apoi ar fi cele de nivelul doi care sunt undeva la 498 de kilometri care asigura legatura cu centrele de comuna. Apoi ar fi nivelul trei, cele din interiorul comunelor iar cele de nivelul patru este de fapt un drum drum de patru kilometri in zona Izvoare”, a mai adaugat purtatorul de cuvant.

Primii fulgi au cazut in Maramures inca din 29 septembrie, in partea de nord a judetului. Cu toate acestea, inca nu a fost nevoie de interventia autoritatilor pentru a deszapezi drumuri sau cai de acces.

„Deocamdata n-a fost cazul sa se intervina la niciun drum judetean chiar daca au fost primii fulgi de zapada. Necesarul de cantitati este de 7.500 de metri cubi de nisip. S-a inceput aprovizionarea celor cinci baze: Baia Mare, Feresti, Leordina, Targu Lapus si Ardusat si de asemenea este un necesar de 6.000 de tone de sare. Colegii mei sunt pregatiti pentru orice eventualitate daca sunt primii fulgi”, a concluzionat Dana Gagniuc.

In ciuda asigurarilor pe care le dau autoritatile judetene, in Maramures mai sunt si drumuri nationale, dar si locale pe care intervin fie autoritatile locale, fie firmele licitate la nivel national. Indiferent in seama cui cade sarcina de a debarasa soseaua de omat, prima zapada ii ia, invariabil, prin surprindere.

Sursa: Ana Pop