Stiri nationale

DECLARATIE – Iohannis: Daca UE ne impune mai multi refugiati este posibil sa folosim fonduri europene

Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi ca in cazul in care UE va obliga Romania sa primeasca mai multi refugiati decat locurile pe care le are disponibile, membrii CSAT au vehiculat ideea de a folosi fonduri europene de extindere a facilitatilor de primire a imigrantilor si pentru construirea de noi centre de primire.

“Este posibil ca printr-o procedura care va fi aplicata saptamana viitoare UE sa ne oblige sa primim mai multi refugiati decat am oferi noi locuri. Este un scenariu pe care nu ni-l dorim, care nu cred ca ajuta la rezolvarea problemei refugiatilor, dar care cel putin teoretic este posibil si atunci am discutat ce se poate intampla si in acest context. Daca se intampla, atunci este clar ca trebuie sa intreprindem ceva. S-a vehiculat ideea, dar nu s-a luat o decizie, care probabil ar putea aduce la o solutie, de a folosi fonduri europene pentru extinderea facilitatilor de primire a refugiatilor sau in extremis de a folosi fonduri europene pentru construirea altor centre de primire pentru refugiati”, a spus seful statului, la Palatul Cotroceni, dupa sedinta CSAT.

El a aratat ca informarile cu privire la imigranti in cadrul CSAT au fost foarte bune si a precizat ca la Consiliul JAI de saptamana viitoare Romania va pleda impotriva cotelor obligatorii de imigranti.

“S-a discutat despre modul in care Romania se va prezenta la Consiliul JAI de saptamana viitoare. S-a explicat membrilor CSAT care este pozitia Romaniei. In speta ministrul de Interne va avea un mandat foarte asemanator ca cel de la ultima sedinta a Consiliului JAI: Romania este solidara cu celelalte state membre din UE, dar nu putem sa consideram cotele obligatorii o solutie la problema migratiei. Cu acest mandat se va merge la Consiliul JAI”, a aratat Iohannis.

Sursa: Agerpres