Politica

DECIZIE – Kelemen Hunor: UDMR va sustine motiunea de cenzura

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri ca formatiunea sa va sustine motiunea de cenzura initiata de liberali, dar ca decizia formala se va lua luni in grupurile parlamentare reunite ale Uniunii.

El a precizat ca miercuri a fost o prima discutie cu liberalii dupa depunerea motiunii de cenzura, care a vizat acest subiect cat si situatia de la Televiziunea Romana, si ca liderii UDMR si PNL urmeaza sa se mai intalneasca in aceste zile.
 

“Motiunea de cenzura — un instrument politic si este foarte bine sa fie folosit in fiecare sesiune parlamentara. Ramane, cel putin pentru mine, intrebarea daca era bine sa fie initiata aceasta motiune acum sau peste doua trei saptamani, dar nu mai este cale de intoarcere. UDMR este in Opozitie si aproape sigur ca se va comporta ca o formatiune politica in Opozitie, sigur ca nu va vota impotriva motiunii de cenzura, dar consultandu-ma cu colegii mei marea majoritate crede ca trebuie sa mergem pe logica unei formatiuni politice in Opozitie”, a spus Kelemen Hunor dupa intalnirea cu liderii PNL Alina Gorghiu si Vasile Blaga.

El a precizat ca decizia formala cu privire la votul asupra motiunii de cenzura va fi luata luni la sedinta grupurilor reunite ale UDMR.

“Ne intereseaza, si asta am spus colegilor de la PNL, daca cumva acest guvern pica sau premierul Victor Ponta face un pas inapoi trebuie sa stim ce vor sa faca mai departe. Este un lucru poate mai important decat soarta motiunii de cenzura pentru ca este o perioada limitata pana la alegerile parlamentare. Trebuie sa vedem proiectele, programul politic pentru aceasta perioada si despre acest lucru trebuie sa vorbim la urmatoarea intalnire, nu despre altceva”, a adaugat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a precizat ca daca actuala coalitie il sustine pe premierul Victor Ponta motiunea nu are nicio sansa sa treaca. El a mai spus ca in contextul in care acest guvern va propune bugetul pe anul viitor va fi o problema pentru Romania.

“Nu avem voturile necesare fara ajutorul unora din coalitia actuala de a da jos Guvernul”, a precizat Kelemen Hunor.

Intrebat daca UDMR este interesat sa intre in prezent la guvernare, Kelemen Hunor a subliniat ca acest aspect nu a fost discutat cu PNL si ca este prematura o astfel de chestiune.

De asemenea, el a apreciat ca programul de guvernare al PNL este unul convingator, dar ca este unul pe patru ani. Liderul UDMR a afirmat ca liderii PNL l-au informat ca in cazul in care vor ajunge la guvernare vor veni cu un program pe un an.

Motiunea de cenzura “Alege intre Romania si Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta!”, initiata de PNL este citita miercuri in plenul comun al Camerei Deputatilor si Senatului.

In document, liberalii sustin ca prim-ministrul, fiind trimis in judecata, compromite o natiune intreaga si ca liderii UNPR si PSD, Gabriel Oprea si Liviu Dragnea, sunt “complicii” acestuia daca il sustin in continuare.

“Partidul National Liberal a decis sa depuna, de indata, aceasta motiune de cenzura impotriva Guvernului condus de Victor Ponta pentru ca situatia actuala, cu un premier trimis in judecata, compromite o natiune intreaga. In orice alta tara din UE, premierul si-ar fi dat demisia in momentul urmator inceperii urmaririi penale, adica acum mai bine de trei luni”, arata liberalii in motiunea de cenzura.

Ei subliniaza ca, prin sustinerea lui Victor Ponta de catre liderii coalitiei, imaginea Romaniei va fi distrusa iremediabil.

Documentul va fi dezbatut si votat martea viitoare.

Sursa: Agerpres