Politica

DECIZIE – Curtea Constitutionala a aprobat prelungirea votului la referendum pana la ora 23.00

Prelungirea programului de votare la referendumul pentru demiterea presedintelui, de la ora 7,00 la ora 23,00, este constitutionala, a decis, astazi, 24 iulie, Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR). “In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constitutionala a respins, ca neintemeiata, obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile articolului unic pct.4 (referitor la art.I pct.52 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.41/2012) din Legea pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.41/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului sunt constitutionale. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei”, arata CCR.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis ca stabilirea de catre Executiv a programului referendumului printr-o hotarare de guvern este neconstitutionala.

“In urma deliberarilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constitutionala a admis obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile articolului unic pct.2 din Legea pentru modificarea Legii nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului sunt neconstitutionale. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului-ministru”, arata CCR intr-un comunicat transmis astazi.

Argumentatia retinuta in motivarea solutiilor pronuntate de plenul Curtii Constitutionale va fi prezentata in cuprinsul deciziilor, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Curtea Constitutionala a respins ca neintemeiata sesizarea Partidului Democrat Liberal privind dispozitiile din hotararea Parlamentului care prevede ca Legislativul va lua act de hotararea CCR in situatia in care va stabili ca nu au fost indeplinite conditiile de valabilitate din legea privind referendumul si va decide asupra procedurii de urmat.

“In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constitutionala a respins, ca neintemeiata, sesizarea de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 3 din Hotararea Parlamentului nr. 34 din 6 iulie 2012 privind stabilirea obiectului si a datei referendumului national pentru demiterea presedintelui Romaniei. Argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate de plenul Curtii Constitutionale va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului”, arata CCR.

Plenul Curtii s-a intrunit pentru a solutiona sesizarea referitoare la neconstitutionalitatea prevederilor art. 3 din Hotararea Parlamentului nr. 34 din 6 iulie 2012 privind stabilirea obiectului si a datei referendumului national pentru demiterea presedintelui Romaniei, formulata de un numar de 60 de deputati apartinand grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal.

Sursa: Agerpres