Afaceri - Economic

DATORI – Romania mai are de platit aproape 5 miliarde de euro catre finantatorii internationali, pana in 2023

Romania mai are de platit, pana in 2023, peste 4,88 miliarde de euro catre finantatorii internationali, din imprumutul stand-by contractat in 2009, potrivit datelor transmise de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Datoria catre Fondul Monetar International a fost stinsa in februarie 2015, respectiv 165 milioane de euro. Catre aceasta institutie Romania a rambursat, in total, aproximativ 2,49 miliarde de euro. Astfel, restul sumei ramase, de peste 4,8 miliarde euro, trebuie platita catre Banca Mondiala si Comisia Europeana.

Graficul MFP arata ca 2015 a fost varful de plata pentru imprumut, adica 1,8 miliarde de euro, dar mai sunt inca trei plati mari in 2017, 2018 si 2019. In 2017, Romania are de achitat peste 1,2 miliarde de euro, in 2018 — 1,4 miliarde si in 2019 — 1 miliard.

Anul acesta, din 1,83 miliarde euro, mai sunt de plata 33,5 milioane de euro catre Banca Mondiala si Comisia Europeana.

Premierul Victor Ponta a declarat marti seara ca imprumutul de la Fondul Monetar International (FMI) a fost achitat si au fost platite salariile care s-au taiat in perioada fostei guvernari, dupa anul 2012.

“Tot ceea ce s-a imprumutat de la FMI in conditii grele, pe care nu cred ca oamenii le-au uitat, am platit. Mai mult decat atat, e bine ca am platit si nu mai avem niciun dolar datorie la FMI, dar vreau sa spun ca noi am platit toate salariile care s-au taiat atunci, am platit contributiile la pensii, care, de asemenea, s-au rambursat. Am discutat si astazi cu reprezentantii profesorilor, procesele pe care acestia le-au castigat impotriva Guvernului pentru neaplicarea legii. Asta seara ma gandeam ca, daca reusim si gasim o solutie pentru cei care au lucrat la Arpechim, la Petrom, la Oltchim, care au niste datorii istorice, si daca gasim o solutie legala — ca bani avem, practic, toate nedreptatile din acea perioada 2009 — 2012 s-au indreptat”, a declarat Ponta, la Antena 1.

Pe de alta parte, deputatul liberal Gheorghe Ialomitianu sustinea miercuri ca Romania nu a scapat de datorii, ci a contractat altele noi, ele ajungand la 19 miliarde de euro.

In anul 2009, Romania a parafat un imprumut stand-by pe 24 de luni in valoare de 12,95 miliarde de euro cu FMI, parte a unui pachet de sprijin de 19,95 miliarde acordat de FMI, UE si BM. Prin acest aranjament, Romania a intrat in posesia a sapte dintre cele opt transe prevazute, in suma de 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde euro).

Cea de-a opta transa a fost considerata, la solicitarea autoritatilor romane, de tip preventiv si, in contextul evolutiilor macroeconomice favorabile, nu a fost utilizata.

Sursa: Agerpres