Externe

CURSA INARMARILOR – Putin pregateste o reactie adecvata la scutul antiracheta

Foto Vladimir PutinRusia are toate posibilitatile pentru o reactie adecvata la desfasurarea scutului american antiracheta in Europa, dar Moscova ar prefera ca planurile SUA sa fie reexaminate, a declarat presedintele rus Vladimir Putin. “Ar trebui sa privim in viitor si sa reactionam la momentul oportun. Desigur ca ar fi mai bine ca partenerii nostri sa nu faca acest lucru, ci sa-si materializeze proiectul antiracheta, intrucat aceasta va genera reactia noastra”, a afirmat Vladimir Putin la o intalnire cu militarii unei baze a fortelor aeriene din Rusia.

Vladimir Putin a afirmat ca, oricum ar fi intrebuintati termenii, “este vorba de un element al cursei inarmarilor“. “Avem toate posibilitatile pentru o reactie adecvata”, a dat asigurari liderul de la Kremlin, subliniind ca, daca vor fi indeplinite toate planurile privind apararea “nu va exista o amenintare deosebita” pentru Rusia.

Kremlinul a promis ca, daca participarea Moscovei la scutul antiracheta va esua, atunci Rusia va desfasura rachete tactice Iskander in regiunea Kaliningrad si isi va suspenda eforturile de dezarmare, inclusiv participarea la noile negocieri START cu Washingtonul.

“Vom face totul in directia pe care am anuntat-o anterior, cu exceptia cazului in care partenerii nostri vor renunta la planurile lor si ne vor propune un plan in vederea participarii la dezvoltarea comuna a unei aparari antiracheta“, a intarit Dmitri Medvedev, intr-un discurs catre natiune rostit in noiembrie anul trecut, cand detinea functia de presedinte.

Discutiile Rusia-NATO privind apararea antiracheta se afla in impas, in contextul in care Moscova solicita garantii legale care sa asigure ca scutul european antiracheta nu va fi indreptat impotriva sa.
Sursa: Agerpres