Actualitate

CURS VALUTAR – Referinta BNR pentru euro a atins al treilea record consecutiv (VIDEO)

Foto: bani marunti (c) eMaramures.roVezi VIDEO
Referinta leu/euro publicata azi, 17 iulie, de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atins un nou maxim istoric, pentru a treia zi consecutiv, de 4,5651 unitati, insa leul s-a apreciat in fata dolarului, cursul coborand la 3,7113 lei/dolar. In sesiunea precedenta, cursul pentru euro s-a plasat la 4,5571 lei/euro, precedentul nivel record, iar cursul pentru dolar a fost de 3,7399 lei/dolar, reprezentand maximul istoric. Dealerii spun ca presiunea de depreciere continua, iar banca centrala nu mai combate atat de agresiv aceasta tendinta, permitand o crestere treptata a cursului.

Cotatia de referinta publicata in ziua precedenta arata o scadere a leului cu 5,6% fata de euro comparativ cu rata de schimb de la finele aului trecut. Ultima cotatie din 2011 a fost de 4,3197 lei/euro.

Cursul pentru franc a urcat cu 0,65 bani, la 3,8009 lei/franc, un nou maxim pentru ultimele zece luni. O rata oficiala mai ridicata a fost inregistrata la 5 septembrie 2011, cand francul a fost cotat la 3,8133 lei.

Cursurile de referinta leu/dolar si leu/franc sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc.

Paritatea leu/euro a inceput sa creasca semnificativ inca de la inceputul saptamanii trecute, ca urmare a tensiunilor politice dintre PDL si USL, iar suspendarea presedintelui Traian Basescu a intensificat aversiunea la risc a investitorilor.

Valutele din regiune consemnau aprecieri usoare, datorita speculatiilor ca presedintele Rezervei Federale a Statelor Unite, Ben Bernanke, va semnala noi masuri de stimulare a economiei in raportul pe care urmeaza sa-l prezinte Congresului.

Dobanzile afisate de bancile comerciale pentru plasamentele cu scadenta la o zi au revenit pe scadere, de la 2,33 – 2,80% la 1,26 – 1,74%, dupa ce banca centrala a injectat luni in piata 8,21 miliarde lei (1,8 miliarde euro).

Sursa: Mediafax