Cultura

CULTURA – Sezonul premiilor Nobel se deschide luni cu cel pentru medicina

Medicina deschide luni sezonul premiilor Nobel, care recompenseaza in fiecare toamna cercetatori, scriitori si artizani ai pacii, iar 2015 ar putea fi anul celor care au ajutat refugiati sa aiba o viata mai buna, relateaza AFP.

Ghicirea celui care va obtine prestigiosul premiu, creat conform dorintei savantului, antreprenorului si filantropului suedez Alfred Nobel (1833 — 1896) ramane un exercitiu dificil. Cotidianul central suedez Dagens Nyheter (DN) se gandeste in acest an la mai multa paritate intre sexe. “Comitetele Nobel pentru stiinte sunt conduse in acest an de femei. In speculatii exista se pare un numar neobisnuit de mare de femei”, scris ziarul duminica.

In medicina si fiziologie, premiu ce va fi anuntat la Stockholm la 09:30 GMT, ziaristii suedezi specializati in stiinta de la postul public de radio SR cred in sansele compatriotului lor, Svante Paabo, specialist in paleogenetica, studiul AND-ului stramosilor indepartati ai omului.

In carti ar mai fi, potrivit lor, si alti geneticieni, printre care americanul Jeffrey Gordon, care a studiat sistemul microbian uman, sau Emmanuelle Charpentier (Franta) si Jennifer Doudna (SUA), cu tehnicile lor promitatoare de modificare a genomului.

DN il vede ca favorit pe psihiatrul american Karl Deisseroth, care a reusit sa “stinga si sa aprinda” celule ale creierului.

Marti va fi randul fizicii, unde DN o considera printre favoriti pe americanca Deborah Jin, care exploreaza temperaturi aproape de zero absolut (cea mai scazuta temperatura posibila,—273 grade Celsius), iar SR opteaza pentru Vera Rubin, astronom american.

Miercuri, la chimie, postul de radio mentionat l-ar vedea recompensat pe americanul John Goodenough, ale carui cercetari au vizat bateriile reincarcabile, sau pe suedezul Per Siegbahn, specialist in chimie organica.

Joi — data care trebuie confirmata — va fi desemnat castigatorul premiului Nobel pentru Literatura, dupa Alice Munro (Canada) in 2013 si Patrick Modiano (Franta) in 2014. Premiul ar putea fi atribuit unei femei, ca Svetlana Alexievici (Belarus) sau Joyce Carol Oates (SUA). La acest premiu au fost nominalizati sute de scriitori, care reprezinta diversitatea productiei mondiale contemporane, printre care autori celebri ca japonezul Haruki Murakami sau mai putin cunoscuti, ca somalezul Nurrudin Farah.

Vineri, la Oslo, Comitetul Nobel pentru Pace isi va anunta alesul pentru acest an. Comitetul norvegian s-ar putea lasa impresionat de actualitate, sfetnic bun sau rau, care ii impune atribuirea premiului unei institutii sau unei persoane care a atenuat suferinta celor ce fug din calea razboaielor si regimurilor autoritare. “Exista o mare probabilitate ca premiul sa fie acordat cuiva care ajuta refugiatii”, a spus agentiei de presa TT presedinta asociatiei pacifiste suedeze Svenska Freds, Anna Ek. Numele care circula cu insistenta este cel al cancelarului german Angela Merkel, pentru insistenta cu care deschide portile tarii sale solicitantilor de azil. Exista insa si altele, precum preotul din Eritreea Mussie Zerai sau primarul insulei italiene Lampadusa, Giusi Nicolini. Ar putea fi si anul medicului Denis Mukwege, care ingrijeste femei violate din Republica Democratica Congo.

Sezonul atribuirii premiilor Nobel se va incheia in 12 octombrie cu cel pentru economie, care a avut pana acum un singur laureat femeie. Daca ar fi acum a doua, juriul ar putea alege intre Claudia Goldin (SUA), care cerceteaza inegalitatile, si Anne Krueger, specialista in rente si adepta a liberului schimb.

Fiecare premiu Nobel are o valoare de 8 milioane de coroane suedeze (aproape 855.000 de euro), care se impart intre laureati, daca exista mai multi, aminteste AFP.

Sursa: Agerpres