Stiri nationale

CULTURA – Lucian Dan Teodorovici, laureatul Premiului Cititorilor “Natalia Gorbaniewska”

Scriitorul roman Lucian Dan Teodorovici a castigat cu volumul “Matei Brunul” Premiul Cititorilor “Natalia Gorbaniewska”, sambata seara, la gala celei de-a zecea editii a decernarii Premiului Literar al Europei Centrale ANGELUS. Volumul a aparut in traducerea in limba polona a Radoslawei Janowska-Lascar la editurile Amaltea si ATUT. Scriitorul a fost prezent la festivitate, primind premiul din partea primarului orasului Wroclaw, Rafal Dutkiewicz, si a presedintelui Juriului ANGELUS 2015, prof. Mykola Riabczuk, informeaza Institutul Cultural Roman de la Varsovia.

Premiul “Natalia Gorbaniewska” a fost creat in 2013 ca omagiu adus poetei si disidentei ruse, presedinta a juriul Premiului ANGELUS inca de la prima editie pana in 2013, anul decesului sau. Premiul se acorda in urma voturilor online ale cititorilor, iar in acest an “Matei Brunul” a intrunit cel mai mare numar de voturi.

Premiul Literar ANGELUS, cea mai importanta distinctie in domeniul creatiei de proza pentru un volum tradus in limba polona, a revenit in acest an volumului “Mesopotamia” al scriitorului ucrainean Serghei Jadan, publicat in 2014 la Editura Czarne.

Cei sapte finalisti ai editiei din acest an a Premiului ANGELUS au fost: Jacek Dehnel (Polonia), Drago Jancar (Slovenia), Andrzej Stasiuk (Polonia), Ziemowit Szczerek (Polonia), Olga Tokarczuk (Polonia), Lucian Dan Teodorovici (Romania) si Serhij Zadan (Ucraina).

“Matei Brunul” este povestea unui marionetist si a marionetei sale, care devin captivi ai stalinismului romanesc, in cea mai dura perioada a lui. O poveste despre uitare, despre dragoste, despre naivitate, despre ura si iertare, despre pendularea intre adevarul personal si cel oficial. A fost desemnata ‘Cartea anului’ in mai multe randuri, arata ICR de la Varsovia.

“Matei Brunul” a fost distins in anul 2012 cu Premiul literar ‘Augustin Fratila’, Premiul revistei “Observator cultural”, Premiul National de Proza al “Ziarului de Iasi”, Premiul pentru Proza al revistei “Ateneu”, Premiul special al publicului la Gala Industriei de Carte din Romania.

Lucian Dan Teodorovici, nascut in 1975, la Radauti, este scriitor, regizor de teatru si scenarist de film si televiziune. Este totodata coordonator al colectiei ‘Ego. Proza’ a Editurii Polirom si senior editor al saptamanalului “Suplimentul de cultura”. Intre 2002 si 2006 a fost redactor-sef al Editurii Polirom.

A debutat ca regizor de teatru in 2013, cu spectacolul “Prapadul” (dupa un text de Attila Bartis), la Teatrul National din Iasi. Tot in 2013, a pus in scena la Ateneul Tatarasi din Iasi spectacolul “Sunt o baba comunista”, o dramatizare dupa cartea semnata de Dan Lungu. Ca dramaturg, a fost selectat in volumul Antologia DramatIS (Editura Cartea Romaneasca, 2008).

Carti publicate: “Cu putin timp inaintea coborarii extraterestrilor printre noi” (1999, 2005), “Lumea vazuta printr-o gaura de marimea unei tigari marijuana” (2000), “Circul nostru va prezinta:” (2002, 2007), “Atunci i-am ars doua palme” (2004), “Celelalte povesti de dragoste” (2009, 2013), “Matei Brunul” (2011, 2014).

Cartile sale au fost traduse si publicate in SUA, Franta, Germania, Spania, Italia, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Macedonia si Turcia.

Sursa: Agerpres