Toamna are miros aromat de struguri și de must dulc în Maramureș, iar în plin sezon al culesului, oameni harnici merg în clacă pentru a ajuta la strânsul roadelor din vii. Nu primesc bani, doar o porţie zdravănă de gulaș şi gogoşi gustoase, stropite cu vin din belşug.
În satul Cicârlău, obiceiul culesul strugurilor este foarte important pentru toți deținătorii de vie, care la mijlocul lunii octombrie se apucă de cules.
Aici, în Cicârlău la a treia casă cineva are vie, dar nu toți se bucură de gustul savuros al mustului. Unii au o suprafață mai mare cultivată cu vie, alții mai o suprafață mai mică, însă toți au fost fericiți că acest an a fost cu belsuj.
„Și tata a făcut vin. Exact ca mine, exact cu aceleași ustensile și cu aceleași metode. Păstrez tradiția cât o mă țină șalele, iar iarna, când vinul va fi numai bun, o să îmi tot iau câte un păhărel pentru mine și unul pentru Mărie, nevasta mea.” ne zice, nea Ion din Cicârlău.