Afaceri - Economic

Cu plus ! Creşte numărul societăţilor şi PFA -urilor care intrate în insolvenţă

În perioada ianuarie-august 2017, numărul societăților comerciale și persoanelor fizice autorizate intrate în insolvență a crescut cu 5,55%, comparativ cu perioada similară din 2016. Este vorba de 5.758 de unități, după cum reiese din datele publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului.

Cea mai mare creștere a numărului firmelor intrate în insolvență se găsește în București: 10,33%. Cele mai multe insolvențe au fost înregistrate în comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor. De asemenea, un număr de 10.043 firme și-au suspendat activitatea, iar 18.185 s-au dizolvat.

„Ponderea foarte ridicată a companiilor cu risc major de insolvență este explicată de fenomenul polarizării firmelor românești, mult mai accentuat comparativ cu ceea ce observăm în Ungaria, Polonia sau Cehia. Spre exemplu, cele mari mari 10% din firmele românești dețineau la sfârșitul anului 2015 aproape 91% din totalul veniturilor înregistrate de către întreg mediul de afaceri, în timp ce această pondere este mult mai scăzută în cazul Ungariei (72%), Poloniei (68%) sau Cehiei (59%)”, se arată în document.

Potrivit acestuia, 99% dintre companiile românești se luptă pentru o cotă de piață de maximum 33%, în condiții de concurență foarte agresivă și economie subterană mult mai ridicată decât media înregistrată în UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *