Actualitate

Cu jalba la prefectură ! Vezi care sunt nemulţumirile dascălilor din Maramureş

Sindicalistii  din invatatamantul maramuresean s-au intalnit in 13 octombrie cu  reprezentantul guvernului in teritoriu pentru a-i aduce la cunostinta multitudinea de probleme si nemultumiri cu care s confrunta dascalii din judet.

Președintele Sindicatului Liber din Invatamant  Maramureș, prof. Ioana Petreuș, a prezentat revendicările și motivele care au generat nemulțumiri în rândul personalului din învățământ.  Ioana Petreus arata ca acestea se  leaga in principal de faptul  că sporurile salariale se calculează prin raportare la salariile de bază de anul trecut, fapt ce conduce la diminuarea lunară cu peste 3% din venitul brut.Acesta a mai adaugat ca acordarea sumelor restante la drepturile salariale obținute prin sentințe judecătorești, care nu s-a alocat odată cu rectificarea bugetară si ca exista   nemulțumiri  generate și promisiunea de creștere salarială cu 20% din luna iulie a.c.,, care va fi operată anul viior, în lunile ianuarie și martie.

Sindicaliștii au mai precizat că cuamtumul mic al creșterii salariilor nete preconizate pentru anul 2018, dacă acesta va crește cu 50%, dar de fapt fiecare angajat din învățământ va avea o majorare de maximum 25% a venitului net. Prin aplicarea prevedirilor legii nr. 153/2017, după creșterea cu 25% a salariului brut de la 1 ianuarie 2018 și prin aplicarea noului mod de achitare a contribuțiilor, venitul net al unui profesor debutant, va crește doar cu 3,8%. U

Sindicaliștii din teritoriu au mai avut nemulțumiri cu privire la nedecontarea navetei cadrelor didactice la nivelul a cinci unități administrativ-teritoriale, nealocarea a 6% din PIB pentru învățământ, scăderea unităților de învățământ cu profil tehnologic din teritoriu, ca urmare a reducerilor efectivelor de elevi, situația școlii de muzică din Sighetu Marmației. Ei au solicitat prefectului organizarea unei întâlniri comune cu conducerea Inspectoratului Școlar Județean Maramureș pentru discuții referitoare la rețeaua școlară pe anul școlar de învățământ 2018-2019.

Reprezentantii administratiei judetene au  precizat că vor  transmite, la nivel central, revendicările și nemulțumirile sindicaliștilor din învățământ.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *