Stiri externe

CRIZA REFUGIATI – Ungaria le propune tarilor din UE sa le ajute sa-i trimita pe imigranti in Turcia

Ungaria, care a adoptat o linie dura impotriva refugiatilor, le-a propus joi tarilor din Uniunea Europeana (UE) sa le ajute sa-i trimita inapoi in Turcia pe imigrantii care nu au obtinut drept de azil, informeaza AFP. ‘Daca este nevoie, suntem gata sa lasam sa treaca pe teritoriul nostru trenuri care sa transporte imigranti clandestini din vest spre Grecia sau Turcia’, a anuntat ministrul de interne ungar Sandor Pinter in fata jurnalistilor, la frontiera sarbo-ungara.

‘In acest scop, putem chiar sa punem la dispozitie trenuri ale MAV (societatea nationala feroviara din Ungaria)’, a adaugat ministrul. Sandor Pinter a facut aceste declaratii in marja intrevederii pe care a avut-o cu omologul sau sarb Nebojsa Stefanic, la postul de frontiera Roszke, care a fost scena unor confruntari intre imigranti si politisti unguri, in 16 septembrie.

Zeci de mii de imigranti au trecut, la sfarsitul verii, dinspre Serbia spre Ungaria la Roszke, inainte ca Budapesta sa inchida, in 15 septembrie, gardul anti-imigranti din sarma ghimpata, pe care l-a ridicat la frontiera dintre cele doua tari. Ungaria, care estimeaza ca toti imigrantii care vin la frontierele sale sunt simpli ‘imigranti economici’, a inchis de atunci in fata imigrantilor si frontiera sa cu Croatia, deturnand fluxul de refugiati spre Slovenia.

Peste 500.000 de imigranti, majoritatea din Orientul Mijlociu, dar si din Pakistan, au intrat in Europa prin Balcani de la inceputul acestui an, iar un anumit numar dintre acesti imigranti ar putea sa nu primeasca drept de azil, noteaza AFP.

Sursa: Agerpres