Externe

CRIZA POLITICA – Marga da explicatii oficialilor din UE cu privire la scandalul politic din Romania

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, le-a scris omologilor din statele membre UE o scrisoare cu privire la situatia politica din Romania, in care sunt descrise circumstantele care au condus la recentele decizii ale Parlamentului. “Scrisoarea ministrului de Externe Andrei Marga, asumata in calitate de membru al guvernului sustinut de actuala majoritate parlamentara, se inscrie in aceasta logica. Ea cuprinde o analiza a contextului politic din aceasta etapa a vietii politice din Romania in care sunt descrise circumstantele care au condus la recentele decizii ale Parlamentului”, se arata intr-o precizare a MAE.

Potrivit MAE, “in spiritul stransei colaborari intre statele europene, guvernele acestora se informeaza reciproc pe subiecte de interes, inclusiv referitor la evolutiile politice interne”.
De asemenea, in precizarea MAE despre scrisoarea ministrului Marga se arata ca aceasta practica a informarii reciproce intre guvernele statelor membre UE “este menita sa ofere detalii privind functionarea institutiilor chemate sa gestioneze actiuni politice complexe, cum ar fi instalarea unui nou executiv, astfel incat sa fie asigurata continuitatea si predictibilitatea demersurilor de politica externa”.

Ministrul Marga a transmis marti seara, pe 3 iulie, o declaratie de presa in care afirma ca “recentele evolutii de pe scena politica din Romania sunt expresia exercitiului democratic parlamentar si nu fac decat sa readuca functionarea institutiilor reprezentative ale statului de drept in parametri constitutionali”.

“Aceste evolutii au loc inauntrul functionarii democratice a Parlamentului. Pe parcursul dezbaterilor politice nu a fost pusa in discutie independenta institutiilor, ci au fost aplicate litera si spiritul legii specifice pentru astfel de situatii. Este vorba despre stabilirea legaturii directe dintre noua majoritate parlamentara si structura de conducere a celor doua camere ale Parlamentului, asa cum prevad regulamentele acestora”, afirma seful diplomatiei in declaratia de presa remisa marti seara.

“Configuratia politica din Senat si Camera Deputatilor a stat la baza instalarii noului Executiv, astfel ca era firesc ca aceasta noua distributie a reprezentarii politice in forul legislativ sa isi gaseasca o reflectare si in conducerea Parlamentului”, a argumentat ministrul Marga.

Totodata, el a subliniat ca “independenta Justitiei nu a fost si nu este pusa in vreun fel sub semnul intrebarii”.

“De asemenea, actuala coalitie guvernamentala nu si-a propus sa afecteze in vreun fel functionarea Curtii Constitutionale sau sa-i revoce pe membrii acesteia”, a afirmat ministrul de Externe.

El a mentionat ca “Romania ramane profund atasata valorilor democratice care stau la baza apartenentei noastre la Uniunea Europeana si NATO”.

“Democratia romaneasca este suficient de matura pentru a gestiona cu responsabilitate si intelepciune probleme inerente procesului de raportare la o realitate politica dinamica”, a concluzionat Marga in declaratia sa de presa.

Ambasadele la Bucuresti si diplomatiile mai multor state membre UE au precizat public ca urmaresc cu mare atentie ultimele evolutii politice din Romania.

Ambasada Germaniei la Bucuresti, reprezentata de Andreas von Mettenheim a precizat, pentru “Gandul”, ca Guvernul german este atent la evolutiile de pe scena politica din Romania. Ambasada atrage atentia ca partidele si institutiile politice trebuie sa actioneze democratic indiferent de contextul politic tumultos.

De asemenea, un purtator de cuvant al MAE francez a afirmat joi ca “toate statele membre ale Uniunii Europene (UE) sunt obligate sa respecte atat valorile democratice si statul de drept, cat si echilibrul puterilor in cadrul institutiilor lor”.

“Romania opereaza intr-o perioada de incertitudine pe plan european. Este important pentru politicienii romani sa mentina credibilitatea statului roman pe pietele financiare si sa asigure respectarea statului de drept”, a spus joi si ambasadorul britanic la Bucuresti, Martin Harris, intr-o discutie cu “Ziarul Financiar”.

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, s-a declarat marti “profund preocupat de orice incercare de amenintare a independentei institutiilor democratice”, mentionand ca “manipularea sau amenintarile” la adresa institutiilor vor fi motiv de ingrijorare pentru Guvernul SUA.

“Sunt profund preocupat de orice incercare de amenintare a independentei institutiilor democratice din Romania. Manipularea sau amenintarile la adresa institutiilor dumneavoastra, in special a instantelor judecatoresti, nu vor reprezenta un motiv de ingrijorare doar pentru guvernul american, ci si pentru modul in care Romania este perceputa pe pietele financiare. In Statele Unite am trecut printr-o experienta nefericita cand presedintele Roosevelt a incercat sa modifice componenta Curtii Supreme de Justitie pentru a-si numi numai apropiatii sai, fiind nemultumit de unele decizii luate de Curtea Suprema”, a afirmat Gitenstein, intr-un comunicat.

Sursa: Mediafax