Externe

CRIZA MAJORA – Spania cere asistenta financiara europeana pentru bancile cu probleme grave

Steagul Spaniei Spania a cerut oficial astazi, 25 iunie, ajutor european de pana la 100 miliarde de euro pentru bancile sale, se arata intr-o declaratie a Ministerului Economiei de la Madrid, transmite Reuters. Luis De Guindos, ministrul spaniol al economiei, a afirmat intr-o scrisoarea adresata lui Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogrupului, ca valoarea finala a asistentei financiare va fi stabilita ulterior, dar ar trebui sa fie suficienta pentru a acoperi toate necesitatile bancilor plus un capital tampon suplimentar.

De asemenea oficialul spaniol a confirmat ca intentioneaza sa semneze un memorandum de intelegere pentru ajutorul financiar, care va include detaliile complete, pana in 9 iulie.

Vineri, Luis de Guindos afirmase ca exista un acord prin care prima transa a ajutorului va ajunge direct la bancile cu cele mai grave probleme, care deja au fost preluate de Madrid prin intermediul Fondului public spaniol de sprijinire a sectorului bancar (Frob).

Spania a dat publicitatii joi rezultatul auditului independent in care se estimeaza ca sectorul sau bancar are nevoie pentru recapitalizare de o suma totala maxima cuprinsa intre 52 si 62 de miliarde de euro.

Sursa: Agerpres