Externe

CRIZA IN STATE – Val de caldura fara precedent in estul Statelor Unite

Milioane de americani erau inca lipsiti de electricitate la aproape doua zile dupa furtuni violente abatute asupra estului Statelor Unite, in timp ce aceasta parte a tarii era de asemenea traversata de un val de caldura fara precedent. Temperaturile au depasit 38 de grade in numeroase regiuni, urmand sa provoace din nou furtuni insotite de vanturi violente in rafale, au avertizat serviciile meteorologice.

“Riscurile de vreme violenta si de caldura continua in multe sectoare si noi chemam populatia sa continue sa urmeze instructiunile autoritatilor locale”, a declarat Craig Fugate, director al Agentiei federale pentru gestionarea crizelor /Fema/.

“De la St. Louis, Missouri, la Washington, in orase va fi depasit recordul de temperatura”, a precizat AccuWeather, o societate privata de prognoza meteo, noteaza agentia elvetiana de presa SDA/ATS.

Cel putin unsprezece persoane au murit in furtuni vineri seara, potrivit presei americane, iar patru state, Maryland, Virginia, Virginia de Vest si Ohio, au declarat starea de urgenta. Circa 3,7 milioane de persoane erau lipsite de electricitate.

Presedintele Barack Obama s-a intalnit cu guvernatorii acestor patru state pentru “a le prezenta condoleante dupa pierderea de vieti omenesti si a-si exprima preocuparea fata de locuitori si lucratorii de salvare care inca se confrunta cu distrugerea bunurilor lor si lipsa energiei electrice”, potrivit unui comunicat al Fema.

Sursa: Agerpres