ITC

COSMOS – Naveta spatiala Progress a reusit sa corecteze orbita ISS

Agentia Spatiala Rusa Roscosmos a anuntat luni ca naveta spatiala Progress, andocata la Statia Spatiala Internationala (ISS), a reusit, asa cum era prevazut, sa isi puna in functiune motoarele si sa corecteze orbita ISS, relateaza AFP.

“Duminica noaptea spre luni, orbita ISS a fost corectata cu succes”, a declarat Roscosmos agentiilor de presa ruse. O prima incercare a esuat in noaptea de vineri spre sambata, provocand o criza in industria spatiala rusa, care in ultimul timp a cunoscut o serie de esecuri jenante.

Operatiunea a inceput imediat dupa 03:30 ora Moscovei (00:30 GMT) si s-a incheiat cu aproximativ 30 de minute mai tarziu, a indicat Roscosmos. Andocata la modulul Zvezda, naveta Progress M-26M a reusit sa corecteze orbita ISS, plasand-o la altitudinea dorita pentru a permite revenirea pe Pamant a celor trei membri ai echipajului statiei la inceputul lunii iunie.

Aceasta manevra ar fi trebuit sa aiba loc in mod normal in noaptea de vineri spre sambata dar a fost anulata, deoarece operatorii de zbor rusi nu au reusit sa porneasca motoarele navetei spatiale.

Sursa: Agerpres