Stiri externe

COREEA DE NORD – Parada militara impunatoare, cu ocazia aniversarii a 70 de ani de la infiintarea Partidului Muncitorilor

O impunatoare parada militara a inceput sambata la Phenian, cu ocazia celei de-a 70-a aniversari a partidului unic din Coreea de Nord, in prezenta presedintelui Kim Jong-Un, potrivit imaginilor transmise in direct de televiziunea oficiala nord-coreeana, informeaza AFP. Imbracat in costumul sau sobru in stil Mao, liderul nord-coreean a fost salutat de comandantul garzii de onoare, inainte de a trece in revista miile de soldati care participa la parada.

“Traiasca Partidul invincibil al Muncitorilor din Coreea”, proclama o pancarta mare suspendata pe un balon umflat cu heliu ce survola piata. Cladirile din jur erau ornate cu drapele ale partidului comunist — secera si ciocan pe fond rosu — si albastru-alb-rosu al Coreii de Nord. Piata din Phenian era acoperita de o “mare de culori”, zeci de mii de barbati si de femei agitand drapele si flori.

Cu o zi inainte de parada, liderul nord-coreean i-a declarat emisarului Beijingului, Liu Yunshan, sosit intr-o vizita oficiala in Coreea de Nord, ca Phenianul doreste “o atmosfera externa pasnica si stabila, intr-un moment in care incearca sa-si dezvolte economia si sa imbunatateasca viata de zi cu zi a poporului”. Coreea de Nord este “dispusa sa faca eforturi pentru a imbunatati relatiile dintre Nord si Sud si a salva stabilitatea din peninsula”, a declarat Kim.

Sursa: Agerpres