Afaceri - Economic

CONTROL LA STANE – Peste 100 de stane din Maramures sunt verificate de inspectorii APIA (VIDEO)

Foto: cioban - oaie - eMaramuresVezi VIDEO
Peste 100 de proprietari de oi din Maramures sunt controlati in aceste zile de inspectorii Agentiei Judetene de Plati si Interventie pentru Agricultura, acesta fiind un esantion din totalul celor aproximativ 1.200 de proprietari de oi care au solicitat subventii in acest an. Anul trecut, sprijinul financiar acordat crescatorilor de oi si capre a fost de 40 de lei pe cap de animal.

Stanele din Maramures sunt verificate daca mai au oile sau caprele pentru care ciobanii din judet au cerut ajutor financiar nerambursabil. Inspectorii APIA au fost deja in control la aproape si mai au de verificat inca aproximativ 40 din cele introduse in esantionul de control.

”Fermierul, in momentul depunerii cererii de plata, isi ia si un angajament de mentinere a efectivelor pe toata perioada retentiei – a controlului. Adica intre lunile iulie si august se efectueaza verificarea la fata locului, pe esantionul extras.”, a explicat Florin Urs, director executiv APIA Maramures.

Conform normelor europene, fermierii nu au voie sa instraineze animalele pentru care au solicitat subventie pana cand acestea nu sunt verificate de inspectorii APIA. De asemenea, oile trebuie sa aiba crotalii si sa fie inregistrate in baza de date a Agentiei Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.

”Pentru solicitantii de sprijin pe cap de animal, la specia ovine-caprine, din cei circa 1.200 de solicitanti, la control, in acest an, sunt 105. Am verificat pana acum 68. Verificarea se face la stana fermierului, oaie cu oaie”, a mai precizat seful APIA Maramures.

Banii pentru aceasta forma de sprijin pentru crescatorii de oi si capre se vor acorda in toamna acestui an, a estimat conducerea APIA Maramures. Anul trecut s-a acordat un sprijin financiar nerambursabil de 40 de lei pe cap de animal, in acest an suma urmand sa fie stabilita dupa definitivarea controalelor si impartirea sumei repartizate acestei masuri de sprijin la efectivul total de ovine considerate eligibile.
Sursa: Catalin Vischi