Comunicate de presa

CONTROL – Actiuni ale jandarmilor in domeniul silvic

In luna septembrie 2015, jandarmii maramureseni au desfasurat mai multe actiuni in domeniul silvic pentru prevenirea si combaterea faptelor care contravin legislatiei specifice.

Astfel, prin modificarile aduse de Legea nr.133 din 2015, Codului Silvic, intrate in vigoare incepand cu 13 iulie 2015, Jandarmeria Romana a primit competenta de a constata infractiuni silvice si de a efectua controlul circulatiei materialelor lemnoase.

Pentru reducerea fenomenului taierilor ilegale din padurile judetului nostru, Jandarmeria Maramures a desfasurat 7 actiuni independente si 26 de actiuni in cooperare cu personalul Directiei Silvice Maramures, avand ca obiectiv principal prevenirea si combaterea faptelor antisociale in domeniul silvic.

Urmare a acestor actiuni, au fost constatate de catre efectivele de jandarmi 7 fapte de natura penala, savarsite de 5 faptuitori, fiind confiscata cantitatea de 20,96 metri cubi de masa lemnoasa.

Actele de constatare intocmite au fost inaintate catre organele de urmarire penala.
Totodata, pe timpul acestor actiuni au fost aplicate si 40 de sanctiuni contraventionale la Legea nr. 171 din 16 iulie 2010 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice.
In indeplinirea obiectivului actiunilor specifice desfasurate, se remarca buna cooperare cu personalul Directiei Silvice Maramures, precum si efortul comun determinat de particularitati in constatarea infractiunilor si contraventiilor la regimul silvic.

Actiunile in cooperare si independente vor continua in perioada urmatoare, chiar daca la prima vedere rezultatele obtinute nu par spectaculoase, dar sa aiba finalitatea propusa.

Sursa: IJJ “Pintea Viteazul” Maramures