Inspectorii sanitar veterinari au controlat modul în care sunt respectate condiţiile sanitar- veterinare referitoare la producerea, colectarea şi procesarea laptelui crud şi a produselor lactate.Verificarile au fost efectuate pe parcursul lunii octombrie atat in ferme zootehnice , cat si in unitati de proceare a laptelui sau depozite pentru produse lactate.Potrivit inspectorilor au fost verificate la nivelul tuturor directiilor judetene de profil 635 de ferme, 504 exploataţii non-profesionale, 324 de centre de colectare a laptelui, 130 de unităţi de procesare a laptelui, autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare, 404 de unităţi procesare înregistrate sanitar-veterinar și 45 de depozite independente, care asigură stocarea produselor lactate ce urmează a fi distribuite prin programul “Laptele şi cornul”.
Ca urmare a neregulilor constatate în timpul controalelor desfăşurate, au fost aplicate 101 sancţiuni contravenţionale în valoare de 172.860 de lei. De asemenea, au fost emise 66 de Ordonanțe de suspendare temporară a activității, 27 de Ordonanțe pentru interzicerea desfășurării activității și au fost acordate 184 avertismente, pentru care au fost stabilite termene de remediere.
Totodată, în urma controalelor efectuate, a fost reţinută și dirijată către unități de neutralizare o cantitate de 744 de kg de produse lactate, impropii pentru consum.
Dintre neregulile constatate menționăm: utilizarea laptelui materie primă provenit din exploatații de animale al căror status de sănătate nu este controlat și atestat de către medicii veterinari care asigură supravegherea sanitară a acestor exploatații; utilizarea unor mijloace auto neautorizate pentru transportul laptelui crud de la ferme/centre de colectare la unitățile de procesare a laptelui; nerespectarea normelor sanitare veterinare privind condiţiile de igienă şi de temperatură a laptelui pe durata transportului; nerespectarea cerințelor generale și specifice de igienă referitoare la mulsul, colectarea, răcirea și procesarea laptelui crud si inexistența unor programe proprii de control, în vederea determinării criteriilor pentru laptele crud.