Comunitate

Controale în câmpul muncii! Inspectorii de muncă verifică dacă angajaţii sunt protejaţi de caniculă

Inspectorii de muncă maramureşeni vor să afle dacă pe timp de caniculă muncitorii sunt protejaţi de arşiţa, aşa cum cere legea.

Date fiind temperaturile ridicate din ultimele zile precum şi prognozele care anunţă temperaturi de peste 37 de grade, aceştia vor efectua o serie de controale la agenţii economici, pentru a vedea în ce măsură sunt respectate măsurilor ce se aplică în perioadele cu temperaturi extreme.

Purtătorul de cuvânt la ITM Maramureş, Mircea Onea spune că : “Urmare a avertizărilor emise de Administraţia Naţională de Meteorologie referitoare la temperaturile ce vor fi atinse în zilele următoare, în care disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatura-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi inspectorii de muncă vor controla respectarea măsurilor ce pot fi aplicate în astfel de perioade”.

Potrivit lui Onea, în zilele toride angajatorii sunt obligaţi să reducă intensitatea şi ritmul activităţilor fizice, să asigure minimum 2 litri de apă minerală/schimb angajaţilor şi să dispună allternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
Verificările urmează să fie făcute cu precădere în sectoarele economice în care angajaţii îşi desfăşoară activitatea în spaţii deschide şi care necesită efort fizic susţinut.

“Angajatorii care nu pot asigura condiţiile stabilite prin lege, trebuie să găsească de comun acord cu reprezentanţii salariaţilor alte măsuri care pot fi luate în astfel de situaţii şi care se referă fie la reducerea programului de lucru, fie împărţirea acestuia în perioade de dimineaţă şi după amiză , când temperaturile nu sunt atât de ridicate”, a mai arătat Mircea Onea.

Potrivit legii, cei care nu respectă aceste lucruri pot primi amenzi de până la 2.500 lei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *