112

”Contrabanda 2017” la final ! Traficul ilegal de ţigări rămâne principala problemă la frontiera cu Ucraina

Trei luni de zile a durat campania” Contrabanda 2017”. Operaţiunea a fost declanşată pe 22 mai şi a reunit poliţişti de frontieră şi jandarmi maramuresni, în lupta împotriva contrabandei cu ţigări.

Oficialii Inspectoratului judeţean al Poliţiei de Frontieră Maramureş arată că fenomenul este întreţinut de diferenţa mare de preţ dintre ţigările comercializate la negru, precum şi situaţia materială precară a populaţiei din zona de frontieră, care determina un număr din ce în ce mai mare de persoane să se implice în desfăşurarea de astfel de activităţi, care dealtfel aduc profit bunicel în timp scurt.

” Discutăm apoi despre caracterul tot mai organizat şi specializat al grupurilor infracţionale, precum şi perfecţionarea şi diversificarea metodelor utilizate de persoanele implicate în activităţi de contrabandă pentru a introduce ilegal ţigările în ţară, utilizarea unor aparate de zbor de mici dimensiuni pentru transportul ţigărilor peste frontieră, utilizarea de costume de scafandru din neopren pentru traversarea apelor de frontieră, aparatură de vedere pe timp de noapte” arată Liviu Bute, şeful ITPF Sighet.

Poliţiştii au constatat că autovehiculele care transporta ţigări de contrabandă nu opresc de regulă la semnalele oamenilor legii, nici măcar în cazul folosirii focurilor de avertisment cu armamentul din dotare, astfel încât unele dintre cazuri rămân înregistrate cu autori necunoscuţi.

Pe tot parcursul derulării operaţiunii poliţiştii de frontieră au fost sprijiniţi de jandarmi, efectivele acestora contribuind în medie cu 13% la creşterea densităţii elementelor poliţieneşti în zona
”Având în vedere perioada în care lucrătorii noştri au desfăşurat misiuni împreună, ţin să apreciez excelenţă colaborare între lucrători, iar referitor la atribuţiile noastre, noi suntem obişnuiţi să desfăşurăm misiuni de toate genurile, misiuni care sunt în proporţie de 80% misiuni asemănătoare. Vreau să apreciez în continuare că pentru IJJ Maramureş a fost un efort deosebit, dar nu a fost în zadar, având în vedere rezultatele obţinute. Vom fi în continuare alături de Poliţia de Fronitiera”,a precizat Petru Marcel Floristeanu, inspector şef IJJ Maramureş.

 

În urmă misiunilor desfăşurate în cadrul operaţiunii ”Contrabandă 2017” au fost înregistrate 129 de dosare penale pentru 79 de persoane, dintre care 4 au fost arestate,  au fost constatate 261 de evenimente de frontieră, în care au fost implicate 236 de persoane, fiind totdată confiscate ţigări în valoare de peste 5 milioane de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *