Fotbal GHID - AGENDA ZILEI

CONSECINTE – Risc crescut de accidente rutiere la trecerea la ora de iarna

Foto ora de iarna  (c) timpul.mdPrintre consecintele mai putin cunoscute ale trecerii la ora de iarna se numara o crestere reala a riscului de accidente rutiere. Schimbarea orei intervine de doua ori pe an, primavara si toamna, datele fiind fixate de Comisia Europeana si cunoscute pana in 2027, aminteste passionsante.be. Ea se efectueaza de fiecare data in noaptea de sambata spre duminica.

Cei care nu sunt de acord cu aceasta reglementare invoca efectele nefaste asupra sanatatii, care implica tulburari ale somnului si ale starii de spirit, oboseala, probleme de concentrare, o pierdere a poftei de mancare, ameteli, greata si dureri de cap, precum si dificultati specifice bebelusilor si unor animale (cum ar fi vacile de lapte din cauza schimbarii orei de muls). Lucrurile revin in general repede la normal, insa problemele mai pot dura la persoanele extrem de sensibile.

Unele studii arata ca, timp de cateva saptamani dupa trecerea la ora de iarna, se inregistreaza o crestere a numarului de accidente de circulatie, care vizeaza in special pietonii si biciclistii. Fenomenul nu se datoreaza schimbarii orei in sine, ci faptului ca se intuneca tot mai devreme pe zi ce trece, complicand vizibilitatea pe strazi si sosele.

Se recomanda prin urmare sporirea atentiei si echiparea corespunzatoare de catre biciclisti (cu elemente reflectorizante). Passionsante.be aminteste ca anul viitor se va trece la ora de vara duminica, 27 martie.

Sursa: Agerpres