Actualitate

CONCEDII – LITORAL – Varf de sezon estival pe litoral, cu peste 120.000 de turisti

Foto litoral Marea NeagraSfarsitul saptamanii trecute a fost marcat cel mai mare aflux de turisti in statiunile de pe litoral, potrivit datelor oficiale raportate de hotelieri de vineri pana duminica fiind inregistrati la mare peste 120.000 de turisti, aceasta fiind cea mai aglomerata perioada de la inceputul actualului sezon estival actual.

Cei care au optat pentru distractie maxima si au ales Mamaia drept destinatie au fost intampinati chiar de edilul Radu Mazare costumat in sultan, in fruntea unui cortegiu de care alegorice ce defilau prin statiune. Aceasta este modalitatea prin care primarul Constantei s-a decis sa promoveze anul acesta turismul in statiune, si se pare ca o face cu succes, turistii declarandu-se extrem de incantati de atmosfera creata.

Aceasta se anunta insa a fi inceputul unei perioade de varf pe litoral, hotelierii anuntand ca de acum si pana la sfarsitul lunii august practic vor lucra cu ‘casa inchisa’, in general capacitatea de cazare fiind rezervata in toate statiunile turistice.

In statiuni ca Mamaia, Eforie, Costinesti sau Vama Veche gradul de ocupare a fost de suta la suta, in vreme ce salba de statiuni din jurul Mangaliei a inregistrat un grad de ocupare de maxim 80%.

Referindu-se la gradul de ocupare a spatiilor de cazare de pe litoral, vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) Dragos Raducan a declarat pentru Agerpres ca indiscutabil este un sezon mult mai bun decat cel de anul trecut.

‘Acest lucru s-a observat de la sfarsitul lunii ianuarie cand agentiile anuntau ca s-au facut mai multe vanzari pe early-booking. Initial am fost tentat sa nu dau crezare, in general agentiile se lauda, pentru presa, dar asta este o alta discutie. Apoi a venit vremea cand agentiile au inceput sa faca platile pentru vanzarile early-booking si aici am avut surpriza sa aflu ca sunt incasari mai mari cu 15% fata de anul precedent, pe fondul pastrarii tarifelor’ – a declarat Raducan.

Potrivit oficialului FPTR, actualul sezon a debutat mai greu, programul ‘Litoralul pentru toti’ a fost un semi esec din motive clare ce pot fi detaliate si prima parte a lunii iunie a fost compromisa datorita calendarului scolar dar si a vremii capricioase.

‘Dar cum a inceput arsita, A2 a devenit neincapatoare in week-end si norocul hotelierilor din Mamaia este ca statiunea se afla la doar trei ore de Bucuresti. Sudul litoralului inca sufera, au aparut si anul acesta ofertele de genul “plateste unul, mananca doi”, ceea ce denota lipsa turistilor acolo. Acum suntem in “grafic” pe tot litoralul, adica suntem in media gradului de ocupare multianuala.

Proprietarii de vile neautorizate au inceput sa zambeasca numarand turistii cazati la negru, agentiile sa raporteze depasirea numarului de turisti la metrul patrat de plaja, autoservirile sa practice preturi la 100 de grame si toata lumea este fericita si asteapta toamna sa se odihneasca. In rest, nu este nimic spectaculos pe litoralul nostru.

Va fi inghesuiala insuportabila datorita numarului mare de turisti si calitatea serviciilor va scadea. La randul lor televiziunile vor face reportaje negative despre turismul romanesc si vor evidentia cat de bine este la vecinii bulgari. Va fi un sezon banal, dar mai bun decat cel de anul trecut’- a conchis vicepresedintele FPTR.

Sursa: Agerpres