Comunitate

COMUNITATE – Centrul de Educatie Timpurie “Curcubeu”, o noua cresa pentru copiii din cartierul Vasile Alecsandri. Proiectul a fost lansat astazi si va oferi o sansa in plus la educatie copiilor din acest cartier (VIDEO)

 
 

Vezi VIDEO
Municipiul Baia Mare va avea un Centru de Educatie Timpurie. Planul de dezvoltare care prevede realizarea centrului “Curcubeu” a fost lansat astazi, 22 septembrie, si este finantat din fonduri norvegiene. Obiectivul principal al proiectului este promovarea incluziunii sociale, a egalitatii de sanse si de gen la nivelul Regiunii de Nord-Vest a tarii.

Centrul de Educatie Timpurie “Curcubeu” va fi finalizat in maxim 14 luni si va oferi servicii educationale pentru 40 de copii, dintre care 10 de etnie roma. Mai mult, prin intermediul centrului, familiile acestor micuti care provin dintr-un mediu vulnerabil din punct de vedere social vor beneficia de servicii de educatie, de ocupare a fortei de munca precum si de servicii sociale. Centrul de Educatie Timpurie “Curcubeu” va fi realizat pe bulevardul Republicii din Baia Mare.

“In urma cu patru ani, la nivelul municipiului Baia Mare existau un numar de 100-120 de locuri in crese. Astazi, prin reabilitarea Cresei nr.3, reabilitarea Cresei nr.5 si prin realizarea Cresei Curcubeu vom ajunge la un numar de 320 de locuri in cresele din municipiul Baia Mare. Daca am face o comparatie cu numarul copiilor care sunt inscrisi in gradinite, care se ridica undeva la 4.000, si cele 320 de locuri in crese inca suntem cu numarul acestor locuri destul de redus. Dar este o triplare in ultimii trei ani a numarului de locuri in cresele din municipiul Baia Mare. Toate acestea se datoreaza faptului ca in urma cu patru ani domnul primar Catalin Chereches a impregnat o alta cadenta in dezvoltarea structurii anteprescolare in municipiul Baia Mare”, a declarat Bogdan Gavra, directorul Serviciului Public de Asistenta Sociala din cadrul Primariei Baia Mare.

Proiectul prin care va fi realizat Centrul de Educatie Timpurie “Curcubeu” se deruleaza in parteneriat cu Asociatia “Pactul Regional Nord-Vest pentru Ocupare si Incluziune Sociala”. In urma implementarii acestuia, 40 de copii cu varsta intre 0 si 3 ani vor avea o noua sansa la educatie. 

“Cel mai important lucru pentru o comunitate este modul in care te ocupi de tineri, de copii si modul in care te ocupi de batrani. Aceste doua lucruri dau intr-un fel nota dezvoltarii si a evolutiei unui oras. Din aceasta perspectiva, municipiul Baia Mare a facut cativa pasi importanti. Nu chiar in ritmul pe care mi l-as fi dorit eu, nu chiar la calitatea pe care mi-as fi dorit-o eu, nu chiar cu impactul pe care mi l-as fi dorit eu dar cu siguranta ca s-a muncit si s-au facut pasi importanti. Voi incerca sa-i impulsionez pe cei care trebuie sa faca si mai mult si mai bine. Am dorinta de a nu realiza doar centre sociale de dragul de a da o functiune unei cladiri. As vrea sa facem aceste centre sociale, indiferent ca vorbim de centre pentru educatie timpurie, pentru educatia copiilor de varste putin mai mari sau centre sociale pentru adulti, cu rolul de a avea un efect in evolutia acestor grupuri sociale sau in evolutia comunitatii, in general”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare. 

“Prin lansarea acestui proiect un vis a devenit realitate caci, va marturisesc, este un proiect de suflet pentru mine iar acest Centru de Educatie Timpurie “Curcubeu” este un loc de care chiar aveau nevoie baimarenii. Centrul va reprezenta un beneficiu pentru toti, indeosebi pentru cei din cartierul Vasile Alecsandri si vine in sprijinul familiilor din aceasta zona”, a declarat Gabriela Hofer, viceprimarul municipiului Baia Mare.

Valoarea totala a proiectului in cadrul caruia va fi realizat Centrul de Educatie Timpurie “Curcubeu” se ridica la suma de aproximativ 1.600.000 de lei.

Sursa: Simona Vasiac