Comunitate

COMUNITATE – Administratia Publica Locala a municipiului Baia Mare doreste infiintarea unui Centru regional pentru autism. Proiectul urmeaza sa fie realizat in colaborare cu Asocitia Autism Baia Mare si Consiliul Judetean Maramures

Municipiul Baia Mare va avea un Centru regional pentru autism. Primul demers in acest sens a fost facut astazi, 23 octombrie, in cadrul sedintei extraordinare a Consiliului Local. Astfel, alesii baimareni l-au mandatat pe primarul municipiului, Catalin Chereches, pentru a purta discutii cu reprezentantii Consiliului Judetean Maramures pentru realizarea centrului. Potrivit initiativei primarului municipiului Baia Mare, centrul ar urma sa fie realizat in colaborare cu Asociatia Autism Baia Mare si Consiliul Judetean Maramures.

Asociatia Autism Baia Mare isi desfasoara, momentan, activitatea intr-un sediu situat pe strada Victor Babes. Cladirea le-a fost oferita de Consiliul Judetean Maramures cu titlul de inchiriere. In prima etapa, acest sediu a beneficiat de fondurile Clubului Rotary, azi insa, din bunavointa parintilor care au copiii care sufera de autism, acest sediu a fost supus unor lucrari de renovare.

“Daca Consiliul Judetean a oferit aceasta cladire care are nevoie de reabilitari majore si de dotari importante sa venim si sa facem urmatorul lucru: sa realizam o platforma relationala sau chiar si din punct de vedere legal o asociere intre Consiliul Local, Consiliul Judetean si Asociatia Autism Baia Mare pentru a realiza acolo un Centru regional pentru autism. Este important sa facem un astfel de demers si sa le dam o mana de ajutor acestor oameni”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.

Potrivit primarului municipiului Baia Mare, munca depusa de cei care activeaza in cadrul Asociatiei Autism Baia Mare este una remarcabila.

“Ieri a avut loc o intalnire care arata exact ce inseamna comunitatea baimareana adevarata, normala si care ne arata care sunt intr-adevar valorile respectiv care sunt reperele la care e bine sa ne raportam in viata noastra de baimareni normali si cerebrali si cu picioarele pe pamant si iubitori unii fata de ceilalti. Asociatia Autism Baia Mare a realizat ieri o astfel de intalnire cu oameni din diverse medii pentru a scoate in evidenta un lucru pe care majoritatea dintre noi in fiecare zi nu il vedem, nu il simtim dar e foarte important pentru orasul nostru. E doar un semnal pentru ca aceasta chestiune legata de autism este doar o mica parte din ceea ce inseamna probleme reale, adevarate ale comunitatii. Si cred ca trebuie sa rezonam la astfel de probleme”, a mai adaugat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.

Asociatia Autism Baia Mare ofera servicii de dezvoltare si integrare in societate pentru aproximativ 100 de copii care sufera de autism.

Sursa: Simona Vasiac