Comunicate de presa

COMUNICAT – Traditii culturale – academician Mihai Pop – fiul localitatii Glod

Sambata, 10 octombrie 2015, localitatea Glod, comuna Stramtura va gazdui prima editie a evenimentului “Traditii culturale – academician Mihai Pop – fiul localitatii Glod”. Evenimentul are ca scop principal cultivarea si promovarea relatiilor traditionale, propagarea culturii traditionale prin cunoasterea limbii, literaturii, traditiilor si culturii, initierea unor actiuni care pot contribui la o mai buna cunoastere a judetului Maramures, a personalitatilor culturale, la dezvoltarea legaturilor multiple intre localitatea Stramtura-Glod si alte localitati din tara si din zona transfrontaliera.

Activitatile vor incepe la ora 10, cu o Slujba de pomeniere in memoria academicianului Mihai Pop, apoi la Casa parohiala Glod va avea loc dezvelirea placii comemorative: „ In acest loc s-a nascut academician Mihai Pop ( n.18.11. 1907, satul Glod, comuna Stramtura – d. 8 .10. 2000, Bucuresti) ”. Va urma Simpozionul cu tema „Academicianul Mihai Pop si Maramuresul” (evocari si referate stiintifice), la care vor participa specialisti si invitati din judet, din tara si din strainatate, rude ale distinsului om de cultura.

La Scoala cu clasele I-VIII Glod se va inaugura sala „Academician Mihai Pop”, si
un punct documentar dedicat activitatii folcloristului, antropologului cultural si etnologului, membru al Academiei Romane, Mihai Pop.

Glodenii vor pregati o Expozitie a mesterilor populari din localitate si o expozitie de arta culinara traditionala.

Cei prezenti vor fi invitati la un spectacol de cantece si dansuri maramuresene la care isi vor da concursul: Asociatia Culturala Petreusii si reprezentanti ai Ansamblului Mara din Sighetu Marmatiei, totul urmat de „Jocul glodenilor”.

Personalitati ale culturii romanesti – academician Mihai Pop

Mihai Pop (n. 18 noiembrie 1907, satul Glod, comuna Stramtura, judetul Maramures – d. 8 octombrie 2000, Bucuresti), a fost un folclorist si etnolog roman, renumit cercetator al culturilor din sud-estul Europei, laureat al premiului Herder (1967), membru al Academiei Romane (2000).

Mihai Pop provenea dintr-o straveche familie de nemesi maramureseni, iar tatal sau a fost preot. A fot absolvent al Colegiului National “Dragos Voda” din Sighetu Marmatiei. A urmat studii universitare de literatura si filozofie la Bucuresti (1925 – 1929), studii de specializare in slavistica (1929-1934) la Praga, Bonn, Varsovia, doctor in filologie al universitatii din Bratislava, doctor docent in stiinte filologice al Universitatii din Bucuresti, asistent universitar (1936-1939) la catedra de literatura romana a Universitatii din Bucuresti condusa de Dumitru Caracostea; membru al grupului de cercetari sociologice, la Institutul Social Roman, condus de Dimitrie Gusti (1929-1936).

In anii celui de-al Doilea Razboi Mondial (1941–1944) a fost numit atasat cultural la ambasada romana din Bratislava. Indepartat din invatamant in 1948, Mihai Pop s-a ocupat, incepand cu anul 1949, de organizarea Institutului de Folclor din Bucuresti, mai intai in calitate de coordonator al activitatii stiintifice (1949-1954), apoi ca director adjunct (1954-1965) si ulterior ca director (1965-1974).

A revenit la catedra in anul 1957, fiind conferentiar (1957-1962) si apoi profesor de folclor (1962-1975) la Facultatea de limba si literatura romana a Universitatii din Bucuresti, sef al catedrei de literatura romana veche si folclor de la aceeasi facultate (1968-1972).

In anul 1975 s-a retras la pensie, ramanand profesor consultant la Catedra de Etnologie si Folclor a Universitatii din Bucuresti.

A mai detinut si functiile de presedinte al Societatii Internationale de Etnologie si Folclor (1971), de presedinte al societatilor de etnologie din Paris si New York, pe cea de membru al Academiei Americane de Stiinte Sociale, precum si al altor numeroase societati stiintifice straine.

A fost profesor invitat la mari universitati: Marburg (Germania), Berkeley si Ann Arbor (SUA), Paris (Franta).

In anul 1995 a fost declarat Cetatean de onoare a municipiului Sighetu Marmatiei , ca semn al recunoasterii meritelor sale culturale si a sprijinului acordat Maramuresului.

Mihai Pop este primul roman care a primit, in anul 1967, premiul international “Johann Gottfried Herder”.

Sursa: Centrul Cultural Sighet