ITC

COMPUTERE – Macintosh a implinit 30 de ani de la lansare

In urma cu exact 30 de ani, inainte de inventarea iPhone si iPad, grupul american Apple revolutiona industria informatica prin lansarea ordinatorului Macintosh, transmite AFP. Computerul personal de tip desktop, denumit popular “Mac”, a fost primul care oferea posibilitatea de control prin apasarea unor icon-uri cu ajutorul unui dispozitiv numit ‘mouse’.

‘Mac-ul a fost un salt cuantic inainte’, isi aminteste Randy Wigginton, unul din primii angajati ai Apple. ‘Nu am inventat noi totul dar am facut totul accesibil si facil. A fost primul computer cu care oamenii se puteau juca si despre care puteau spune ca este cool’, adauga Wigginton.

Inainte de lansarea ‘Mac-ului’, in data de 24 ianuarie 1984, computerele erau statii de lucru comandate de un text redactat intr-un limbaj incomprehensibil pentru cei care nu erau programatori software. Noul aparat Apple a schimbat acest lucru si a deschis calea utilizarii computerului de catre publicul larg gratie unei ‘interfete grafice cu utilizatorul’, care permite apasarea unor ‘icon-uri’ cu ajutorul unui ‘mouse’, un aparat inventat in anii 1960 de un inginer de la institutul Stanford Research, Doug Engelbart.

In pofida noutatilor, Apple s-a straduit sa ofere un calculator la pret accesibil pentru consumatori. La acea data nu era ceva neobisnuit sa platesti 10.000 de dolari sau mai mult pentru un calculator insa primul ‘Mac’ avea un pret de cost de 2.500 de dolari si oferea o memorie RAM de 128 de kilo.

Dincolo de produsul in sine, Apple a promovat lansarea ‘Mac’ printr-un spot publicitar difuzat in timpul Superbowl. Spotul, regizat de Ridley Scott, regizorul filmelor ‘Blade Runner’ si ‘Alien’, era inspirat din universul romanului ‘1984’ al scriitorului George Orwell cu un ecran care il reprezenta pe ‘big brother’ spart de o sportiva in culorile Apple.

Inginerul Daniel Kottke, din echipa care a dezvoltat primul Mac, isi aminteste ca au existat dezbateri aprinse in boardul Apple daca aceasta reclama ar trebui sau nu difuzata, in conditiile in care era evident ca simboliza o lovitura data gigantului IBM, cel mai mare jucator la acea data pe piata calculatoarelor.

Insa mai importanta decat concurenta cu IBM, rivalitatea care va intra in legenda va fi cea dintre Apple si Microsoft, care in 1985 lansa prima sa versiune a sistemului de operare Windows, care intre timp a devenit cel mai raspandit sistem de operare pentru PC-uri. ‘Steve Jobs critica intotdeauna Microsoft, insa a devenit furios cand Microsoft a lansat Windows. Ne spunea ca ne-au copiat’, isi aminteste Daniel Kottke.

In timp ce Mac-ul a avut succes in lume artistica si in presa gratie performantelor sale in domeniul editarii de text sau fotografii, Microsoft a castigat piata publicului larg prin concentrarea pe programe software instalate pe calculatoare produse de firme precum HP sau Dell la preturi mai mici decat Mac-ul.

De-a lungul anilor, Mac-ul original, care semana cu o cutie prevazuta cu o fanta pentru introducerea discurilor “floppy” a evoluat intr-o linie de laptopuri subtiri si puternice la care se adauga un model desktop.

Aproximativ 16,5 milioane de exemplare au fost vandute la nivel mondial in perioada iulie-septembrie 2013, insa de la sfarsitul anilor 2000 Mac-ul a cedat rolul de produs vedeta altor aparate Apple precum telefonul iPhone sau tabelata iPad.
Sursa: Agerpres