Actualitate

COMISIE – ARMATA PDL – Gradele militare acordate pe nedrept membrilor PDL vor fi retrase, anunta Ministerul Apararii

Foto: Armata Romana (c) Roncea.roMinisterul Apararii Nationale va organiza o comisie care va analiza modul in care fosta conducere a institutiei a acordat gradele militare, cele acordate pe nedrept urmand sa fie retrase, a declarat, la Galati, ministrul de resort, Corneliu Dobritoiu. Ancheta va incepe ca urmare a publicarii unei liste, anexata unui ordin al MApN semnat de fostul ministru Gabriel Oprea, in care apar 66 de nume, printre care cele ale unor oameni politici, jurnalisti, directori tv, dar si a deputatului PDL de Maramures, Nicolae Bud, avansati la gradul de colonel fara sa existe vreun merit care sa justifice avansarea inainte de termen.

Pe lista respectiva mai apar: Sorin Apostu – fost primar al Clujului, Sorin Blejnar – fost sef al ANAF, Nelu Botis – fost ministru al Muncii, Cristian Boureanu – deputat PDL, William Branza – de asemenea de la PDL, dar si Robert Turcescu si Alexandru Lazescu, ba chiar Mihai Razvan Ungureanu – fost premier. Presa a aratat ca in unele din cazurile discutate s-a putut consemna faptul ca ridicarea in grad a fost cu adevarat exceptionala, de la gradul de fruntas sau caporal la cel de locotenent-colonel sau colonel.

“Fenomenul este unul foarte amplu. Noi vom organiza o comisie de analiza a fiecarui caz in parte, in asa fel incat la sfarsitul acestui proces de scurta durata sa adoptam masurile administrative si legale necesare in scopul retragerii gradelor oferite in mod oneros si redarii demnitatii si respectului pentru gradul militar“, a declarat ministrul Apararii.

Potrivit lui Dobritoiu, chiar daca aceste grade au fost acordate unor cadre in rezerva, ele nu sunt mai putin importante, iar avansarea de la soldat sau absolvent la gradul de colonel este una jignitoare pentru armata.

“De regula, avansarile cadrelor militare in rezerva se fac in urma unor activitati de pregatire a rezervei, activitati care se incheie cu unele aprecieri de serviciu. in baza acestor aprecieri oamenii se avanseaza in cate o treapta, nu ca Fat-Frumos, Fiul Iepei, sa creasca intr-o noapte cat altii in zece ani. Fiecare grad are impactul lui emotional si valoarea lui simbolistica, ori in momentul in care cineva care nici nu a trecut prin armata, sau cand a vazut armata a excclamat «Uite, mama, trec soldatii!», a ajuns de la soldat sau de la absolvent la gradul de colonel este mult prea mult, iar institutia aceasta nu merita jignita in acest fel“, a cocnchis Dobritoiu.

Ministrul Apararii Nationale s-a aflat, astazi dupa-amiaza, 21 iunie, la Galati, unde a participat la ceremonia de repatriere din Afganistan a militarilor care fac parte din Elementul de Comanda si Control Zabul si a Batalionului 1 Manevra.

Evenimentul a avut loc la sediul Batalionului 300 Infanterie Mecanizata “Sfantul Andrei”, din Galati. La actiune au luat parte, pe langa cei 650 de militari si cadre militare in activitate si in rezerva, reprezentanti ai autoritatilor locale si rude ale militarilor.
Sursa: Mediafax, I.O.