112

COMEMORARE – Ziua Armatei Romane sarbatorita de militarii romani. Eroii care s-au jertfit pentru patrie au fost omagiati la Monumentul Ostasului Roman din Baia Mare

Ziua de 25 octombrie, Ziua Armatei Romane, a fost marcata si in Baia Mare. Pentru a omagia memoria ostasilor care s-au jertfit pe campurile de lupta pentru libertate, autoritatile locale, cele judetene, dar si reprezentanti ai institutiilor deconcentrate au asistat la o slujba religioasa si au depus coroane de flori la Monumentul Ostasului Roman din Parcul Regina Maria.

Manifestarea la care a participat o numeroasa asistenta a debutat cu o slujba de pomenire in memoria eroilor care si-au varsat sangele pe campurile de lupta pentru independenta si libertatea tarii. Dupa ce au sfintit coroanele de flori, au urmat luarile de cuvant. Locotenent colonel Mircea Vasile Fechete, comandantul Garnizoanei Baia Mare, a dat citire mesajului ministrului Apararii, Mircea Dusa. 

„In semn de pretuire pentru cei care au scris cu sangele si sacrificiul lor, cu devotament si curaj istoria glorioasa a tarii, Guvernul Romaniei a declarat anul 2015 drept Anul Veteranilor de Razboi, iar Ministerul Apararii Nationale si-a asumat organizarea unor serii de manifestari comemorative pe durata intregului an in toate marile garnizoane din tara. La sapte decenii de la incheierea acestui razboi, cu prilejul Zilei Armatei Romaniei, noi, generatiile care i-au urmat, dar care nu i-au uitat, ne inclinam cu respect si recunostinta in fata eroilor care si-au pierdut viata pe campul de lupta. Transmitem totodata un gand de pretuire celor peste 20.000 de veterani de razboi, 760 de vaduve de razboi si 102.000 de vaduve de veterani de razboi”, a fost o parte din mesajul ministrului.

Ganduri de pretuire pentru eroii care s-au jertfit a evocat si primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, dar mesajul edilului s-a axat pe eroismul celor care servesc acum patria, pentru cei care au ales sa-si faca o cariera din aceasta activitate si care de multe ori sunt umiliti cand de fapt ar trebui cinstiti pentru patriotismul de care dau dovada. 

„ Foarte multi militari care au ales aceasta meserie din iubire de patrie si convingerea ca, daca va fi vreodata cazul, isi vor putea apara tara, ajung sa cedeze si isi dau demisia din aceasta structura satui sa le fie incalcate onoarea si demnitatea umana. Astazi, cand sarbatorim Armata Romana, mi-as dori ca in loc de grandioasele parade si manifestari publice sa avem taria de a ne uita in ochii militarilor romani si sa le oferim speranta. Sa le multumim ca sunt pe pozitii pentru a interveni in orice moment pentru apararea comunitatii si a tarii. Sa ii felicitam pentru ca au si aptitudini de contabili, reusind cu maiestrie sa isi imparta venitul in asa fel incat sa isi achite obligatiile fiscale, sa isi intretina familiile, sa isi educe copiii si sa isi achizitioneze obiecte vestimentare din tinuta militara pentru care statul nu are niciodata suficiente resurse financiare. Si toate acestea in tacere, fara posibilitatea de a-si expune problemele, nevoile si nemultumirile, la fel cum au dreptul alte tagme”, a spus Catalin Chereches. 

In discursul sau, primarul baimarean a reiterat necesitatea alocarii unui buget decent pentru structurile militare, cele care, indiferent de regim sunt cele care servesc patria si apara integritatea nationala. „Ce viitor poate sa aiba o tara care nu isi respecta si nu investeste suficient in structurile sale de aparare? Este o intrebare la care ar trebui sa se gandeasca toti cei care poarta pe umeri responsabilitatea pentru integritatea tarii si pentru viitorul liber pe care suntem obligati sa il asiguram si generatiilor viitoare. intre permanentele lupte pentru putere, intre scandalurile politice care tin prima pagina a ziarelor poate, doar poate, unii isi vor face timp si sa gestioneze corect si coerent marile probleme ale acestei tari. Poate, peste cativa ani, vom putea veni in fata militarilor romani cu aceeasi mandrie pe care ei o poarta in suflet. Ne vom putea uita in ochii lor, de la om la om, de la roman la roman, cu demnitate si respect real, nu doar enuntat. Cu ocazia Zilei Armatei Romane le multumesc tuturor celor care pun pe primul loc iubirea de tara si binele comun, chiar daca in plan personal trebuie sa faca sacrificii. Ma voi ruga pentru linistea sufletelor eroilor care ne-au garantat libertatea cu pretul propriei vieti, dar si pentru viitorul celor care puteau sa se faca politicieni sau patroni, dar au ales sa isi serveasca tara. Militarii romani sunt astazi exemplul suprem al spiritului de sacrificiu si al iubirii de tara si de neam. Respect!”, a mai adaugat Catalin Chereches.

Dupa ce s-au depus coroane de flori la Obelisc si la Monumentul Ostasului Roman cei prezenti au asistat la defilarea Garzii de Onoare care a incheiat evenimentul.

Sursa: Ana Pop