Anul Centenarului

Comemorare: 78 de ani de la asasinarea marelui economist român, membru al Partidului Național Țărănesc, Virgil Madgearu

27 noiembrie 1940 – 27 noiembrie 2018, se împlinesc  78 de ani de la asasinarea marelui economist român, membru al Partidului Național Țărănesc, Virgil Madgearu!
Un gând pios, o rugăciune și o candelă aprinsă pentru cel despre care Seniorul Coposu spunea că : ” …va curge multă apă pe Dâmbovița până când țara noastră va înregistra apariția unui nou Madgearu în areopagul economiei noastre naționale. ” iar Iuliu Maniu, profund îndurerat, era convins că asasinatul a fost ordonat de însuși Himmler, speriat de felul în care reputatul profesor combătea peste tot expansionismul economic german.

Virgil Madgearu  a fost un economist român, sociolog, și politician de stânga, membru prominent și principal teoretician al Partidului Țărănesc și al succesorului său, Partidul Național Țărănesc (PNȚ).

A avut o importantă activitate ca eseist și jurnalist și s-a aflat pentru o lungă perioadă de timp în conducerea editorială a influentei reviste Viața Românească. A fost teoreticianul care a fundamentat doctrina politică a curentului țărănist. A fost ales membru post-mortem al Academiei Române. În 1940, a fost asasinat de un comando legionar care l-a pedepsit pentru pozițiile sale net antifasciste.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *