Sanatate

COMBINATIE FATALA – Persoanele obeze risca sa moara daca iau prea des somnifere

SomnifereObezitatea creste considerabil riscul de deces legat de consumul de somnifere. Persoanelor obeze, indeosebi barbatilor, li se recomanda sa nu se atinga de somnifere si, daca consuma asa ceva, sa le arunce imediat la gunoi, scrie passionsante.be. Conform unui studiu realizat de cercetatori americani si desfasurat pe cateva mii de adulti, asocierea obezitatii cu somniferele ar creste de opt-noua ori riscul de deces prematur.

Evident, nu consumul ocazional de somnifere duce la un pericol imediat. In ceea ce priveste persoanele obeze, vulnerabilitatea ar fi legata de apnee ale somnului (sindromul de apnee in somn este o afectiune a aparatului respirator caracterizata prin pauze respiratorii repetate, frecvente in timpul somnului – n.r) – lucru care trebuie demonstrat formal -, agravate de somnifere, alaturi de risc de boli cardiovasculare.

In ‘British Medical Journal’, autorii studiului le recomanda tuturor sa evite pe cat posibil sa ia somnifere si le solicita persoanelor obeze – mai ales barbatilor, mai vulnerabili decat femeile la efectele nocive ale acestei asocieri – sa le elimine cu totul.

Sursa: Agerpres