Actualitate

Colonia Pictorilor își redeschide porțile ! Evenimentul este marcat cu seminarii, colocvii și expoziții

Colonia Pictorilor din Baia Mare, monument istoric al secolului al XIX-lea, va fi readusă la viață după o renovare începută în 2013. Incepand de astazi 10 noiembrie  clădirile Coloniei Pictorilor, vor fi inaugurate ca centre expoziționale internaționale ,o cazie cu care vor fi desfaurate mai multe manifestari

Printre acestea se nuamra o expozitie aniversara cu un numar de peste 500 lucrari de arta, pe simezele galeriei de arta din Colonia Pictorilor si in studiourile de creatie din incinta; lansarea Albumului de Arta Colonia Pictorilor; lansarea filmului documentar de 30 minute Colonia Pictorilor; Colocviu international cu tema Meseria Artistului in Europa.

“Timp de un secol acest loc a primit artiști care trăiau și creau aici, dar nu a existat niciodată un proiect care să salveze acest patrimoniu. Comunitatea a fost foarte receptivă la adresa proiectului. Cu această ocazie, mulți băimăreni au făcut cunoștință cu identitatea culturală a orașului. Am constatat că nu se știa unde se află această Colonie.

După o perioadă de 3 ani de reabilitare a sitului-monument istoric, perioadă în care am avut în permanență sprijinul, suportul și susținerea autorităților locale, dorim să redăm acestui loc importanța și valoarea europeană și internațională pe care a avut-o acum un secol. Finanțarea acestui proiect a fost asigurată în totalitate din bugetul local al Muncipiului Baia Mare, în valoare de aproximativ 3.200.000 euro.
Prin studiul de fezabilitate propus spre realizare în anul 2013 și prin studiile specifice unui monument istoric, iar mai apoi prin proiectul tehnic aflat în curs de implementare, s-a ajuns la un „punct zero”, în care am regândit Colonia Pictorilor din perspectiva funcțiunilor pe care le-a avut la origini. Se păstrează astfel organizarea arhitecturală care face să trăiască istoria ce vorbește despre întemeierea acestui loc.

Fiecare atelier va păstra memoria artiștilor care au creat aici, iar prezența pe unul dintre pereții galeriei a tuturor numelor artiștilor care au participat la cursurile acestei școli și a celor care au întregit până azi fenomenul Centrului Artistic va explica încă o dată dimensiunea simbolică și reală a acestui loc.
Având în vedere unicitatea acestui sit în România, proiectul nou implementat prevede un număr de 28 spații-rezidente pentru artiștii din țară și străinătate care vor participa la programe de schimburi interculturale – în cadrul cărora Colonia Pictorilor se va dinamiza și va recăpăta dimensiunea europeană, galeria de artă de 700 metri pătrați cu funcțiuni multiple care poate găzdui expoziții clasice dar și videoperformance-uri, instalații, un parc pentru evenimente culturale și studiouri de creație pentru studiu, unde artiștii vor susține cursuri practice sau teoretice deschise în domeniul artelor vizuale ” se arata intr-un comunicat de presa al celor  de la Colonia Pictorilor .

DESCRIEREA PE SCURT A EVENIMENTULUI:

• Expoziția aniversară cu un număr de peste 500 lucrări de artă, pe simezele galeriei de artă din Colonia Pictorilor și în studiourile de creație din incintă.
• Lansarea Albumului de Artă Colonia Pictorilor.
• Lansarea filmului documentar de 30 minute Colonia Pictorilor.
• Colocviu internațional cu tema Meseria Artistului în Europa.

Colonia Pictorilor a fost fondată în anul 1896, la inițiativa pictorului şi pedagogului maramureșean de origine armeană Simon Hollosy. Momentul a coincis cu înființarea Școlii de Pictură de la Baia Mare, una dintre cele mai vechi forme de învățământ artistic din Europa Centrală. Școala a instruit peste 4.000 de cursanți veniți aici din întreaga lume.

La Colonia Pictorilor, au expus, de-a lungul timpului, artiști din Anglia, Austria, Cehia, Croația, Elveția, Franţa, Germania, India, Italia, Norvegia, Olanda, Polonia, România, Rusia, SUA, Slovacia, Spania, Suedia, Ucraina, Ungaria, Yugoslavia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *