Politica

COLONEL POLITIC – Deputatul Nicolae Bud a fost ridicat in grad, ilegal, de la sublocotenent la colonel

Foto Nicolae Bud (c) eMM.roDeputatul PDL Nicolae Bud a fost avansat, ilegal, de la gradul militar de sublocotent direct la cel de colonel, in anul 2010, in timpul mandatului de ministru al Apararii Nationale al lui Gabriel Oprea. Surse militare informate sustin ca ridicarile in grad cu elevatorul politic a 66 de membri PDL au fost facute cu incalcarea cu premeditare a prevederilor Legii 80/1995, care reglementeaza statutul cadrelor militare, si constituie infractiune potrivit Codului penal.

Bud face parte dintre demnitarii PDL care au fost ridicati ilegal in grad in perioada 2010-2012, iar noul ministru al Apararii Nationale, Corneliu Dobritoiu, a instituit, printr-un ordin emis in 22 iunie 2012, o comisie pentru verificarea modului de inaintare in grad, in perioada 2010-2012, a cadrelor militare in rezerva. La finalizarea analizei, aceasta comisie urmeaza sa propuna ministrului masurile in consecinta. Surse informate sustin ca prima masura va fi degradarea celor in cauza.

Printre cei ridicati in grad “la apelul bocancilor” se numara: fostul prim-ministru de 78 de zile, Mihai Razvan Ungureanu (ajuns colonel), fosta sefa de cabinet a lui Boc, Stefania Ferencz (ajunsa maior, desi nu a facut stagiul militar), jurnalistul Robert Turcescu (ajuns colonel desi nu a facut stagiul militar), Sorin Blejnar (fost sef ANAF), Sorin Apostu (fost primar Cluj-Napoca, arestat pentru fapte de coruptie), deputatii PDL Ioan Oltean, Cezar Preda, Cristian Boureanu, Ioan-Nelu Botis, Neculai Rebenciuc, Adrian Radulescu si William Branza, primarul Aradului – Gheorghe Falca, primarul din Piatra Neamt – Gheorghe Stefan “Pinalti”, Liviu Negoita (fost primar Sector 3) etc.

Deputatul maramuresean Nicolae Bud, prezent aseara, 22 iunie, in emisiunea “Dezbaterea zilei” de la Televiziunea eMaramures, a admis ca a devenit colonel peste noapte. “Sa va spun cum a fost. Am fost sunat de la Centrul Militar Judetean sa ma prezint acolo ca trebuie sa imi schimbe livretul militar. Cand mi-au dat livretul nou, am vazut ca era trecut gradul colonel. Pana atunci aveam gradul sublocotenent, cu care am fost trecut in rezerva dupa statisfacerea stagiului militar de dupa facultate. Am fost onorat de acest grad, dar, repet, nu eu sunt cel care am facut demersuri in acest sens. Ce sa fi facut? Sa renunt la livret? Am luat-o ca pe o recunoastere a meritelor mele profesionale, care pot ajuta si armata. Ce incercati sa faceti acum? Justitie la televizor? Si n-am niciun beneficiu de pe urma acestui grad”, a declarat Bud.

Colonelul in rezerva Bud a admis ca ridicarea in grad a fost ilegala si ca, daca ministrul Apararii Nationale va considera ca trebuie sa fie degradat, “asta e”. Conform legii, un militar, indiferent ca este in activitate, in retragere sau in rezerva (cazul lui Bud) poate fi avansat doar cu cate un grad, ori deputatul maramuresean a fost avansat de la gradul de sublocotenent (ofiter inferior), la gradul de colonel (ofiter superior) intr-o singura zi, fara sa treaca prin patru trepte din ierahia militara, respectiv: locotenent, capitan, maior, locotenent-colonel.

CITESTE SI:
COMISIE – ARMATA PDL – Gradele militare acordate pe nedrept membrilor PDL vor fi retrase, anunta Ministerul Apararii
Sursa: Catalin Vischi