Actualitate

CLAUZA DE DEMOLARE – Garajele din Baia Mare pot fi demolate daca proprietarii s-au intins cu constructia (VIDEO)

Garaje in Baia Mare (c) eMM.roVezi VIDEO
Baimarenii care si-au suplimentat cu de la sine putere suprafata pe care si-au ridicat garaje au posibilitatea sa concesioneze si suprafata cu care au depasit terenul repartizat initial de catre Consiliul Local, Asta, insa, cu un amendament nou introdus in contractele de concesiune, care prevede ca primaria poate dispune oricand demolarea constructiilor respective. In plus, redeventa pentru terenul suplimentar este de cinci ori mai mare decat cea pentru suprafata aprobata initial.

In prima sedinta a noului Consiliu Local Baia Mare, au reaparut cererile de intrare in legalitate a cetatenilor care si-au construit garajele pe o suprafata mai mare decat cea aprobata initial, fapt care i-a ingrijorat pe consilierii „veterani”, care in mandatele trecute s-au confruntat cu sute de astfel de solicitari, pentru fiecare fiind necesara cate o hotarare distincta.

„Datorita faptului ca am vazut aceste hotarari (n.r., la prima sedinta au fost trei proiecte de hotarare referitoare la concesiuni suplimentare pentru terenuri pe care au fost construite garaje) de mentinere, de punere in legalitate, la boxe garaj, vreau sa pun o intrebare. Ce vom avea la sedintele urmatoare incepand de acum incolo? Intreb pentru ca e bine sa vedem cum privim problema”, a reactionat consilierul local Stefan Pop.

Primarul municipiului Baia Mare i-a asigurat pe consilierii locali ca in noile contracte de concesiune a terenurilor pe care sunt construite garaje a fost introdusa o clauza noua, care permite autoritatii publice locale, in anumite conditii, sa demoleze acel garaj chiar inainte de trecerea perioadei de concesionare.

„Avand in vedere ca am desfiintat Serviciul Patrimoniu si contractele trebuiesc refacute, am introdus o clauza in toate contractele, si va spun in premiera acest lucru. In momentul in care pe respectivele suprafete avem o documentatie, aprobata de Consiliul Local, pentru dezvoltarea unor alte obiective acolo, contractul de concesiune se desfiinteaza si respectiva persoana sau firma va fi obligata sa-si demoleze garajul”, a explicat Catalin Chereches, primarul Baii Mari.

In Baia Mare, Consiliului Local a stabilit faptul ca pentru construirea unui garaj se concesioneaza o suprafata de 18 mp, in conditii strict reglementate de respectiva hotarare. Pentru ca sute de cetateni au depasit suprafata alocata initial si au cerut suplimentarea terenului concesionat, fapt necesar intabularii garajelor, in octombrie 2011, Consiliul Local Baia Mare a decis ca acestea cereri sa fie rezolvate la nivelul Primariei. Insa decizia a durat… doar zece luni.
Sursa: Catalin Vischi