Comunitate

CLASE PREGATITOARE – Mai multi copii de gradinita din Maramures vor studia doi ani la rand in clasa I (VIDEO)

Foto gradinitaVezi VIDEO
Infiintarea claselor pregatitoare din toamna acestui an a provocat dureri de cap directorilor de scoli din mai multe sate maramuresene. Natalitatea scazuta i-a afectat in mod direct, iar acum trebuie sa caute solutii acceptabile pentru ca micutii din gradinita sa poata urma cursurile clasei pregatitoare. Sunt localitati din Maramures in care nici macar nu se pot forma aceste clase, fiind doar cate un copil pe scoala.

Lipsa microbuzelor scolare, distantele mari intre localitati vor bulversa si mai mult actul educational din clasele pregatitoare. In Maramures, varianta ”de fuga” gasita de reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean a fost aceea de reactivarea a claselor simultane.

”Exista situatii in care avem de la 1 pana la 10 copii intr-o clasa si atunci, la efectivele mici, o sa mearga la invatamant simultan. Pot sa spun ca avem 51 de clase la clasa pregatitoare cu efective foarte mici si 64 de clase la nivelul judetului pentru clasa I care vor ramane in invatamantul simultan. Cu toate astea, noi mereu spunem ca invatamantul simultan nu este productiv pentru copii, parintii o sa fie nemultumiti, pentru ca idealul in educatie este sa se lucreze cu efective cat mai mici”, a aratat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Maramures, Pavel Filip.

In conditiile date, obligat fortati, micutii din clasele pregatitoare vor studia doi ani la rand in clasa I. Dascalii au recunoscut ca exista plangeri din partea parintilor, dar au explicat ca alte solutii nu au. Acestia chiar se asteapta la refuzul unor maramureseni de a-i mai inscrie pe copiii lor la scoala.

”Sa stiti ca am intalnit multe obiectii si am dus multa munca de lamurire a parintilor. Foarte multi parinti mai sustin ca nu isi aduc copiii in clasa pregatitoare, dar ii vor inscrie anul viitor in clasa I, ceea ce, conform legii, nu se poate. Exista obiectii si cu privire la faptul ca acei copii trebuie sa se deplaseze dintr-o localitate in alta, aceasta problema s-a pus destul de des”, a explicat directorul scolii generale din Satulung, Puiu Dumitru.

In alte localitati ale judetului s-a incercat comasarea elevilor, pentru a se evita invatamantul simultan.

”In cele patru etape de inscriere, au fost inregistrati in total 20 de copii, din toate cele cinci localitati: 6 la Satulung, 4 la Hideaga, 5 la Mogosesti, 4 la Pribilesti si in Fersig, unul singur. Nu o sa lucram simultan, o sa facem doua clase din acesti copii, deoarece mai sunt inca 11 copii pe care doamnele educatoare i-au recenzat si care, momentan, sunt plecati din localitate. Ne-am gandit ca vom face doua clase pregatitoare: una va functiona la Mogosesti si una la Satulung”, a precizat Puiu Dumitru.

In ceea ce priveste amenajarea salilor de clasa, in cele mai multe comune lucrarile inca nu au inceput, insa se asteapta ca in perioada urmatoare sa fie achizitionat mobilierul. Cu toate acestea, reprezentantii unitatilor scolare dau asigurari ca noul an scolar ii va prinde pregatiti pentru noul sistem.
Sursa: Gabriela Kuhajda