Comunicate de presa Religie

Circ la Sighetu Marmaţiei pentru un post de preot. Fostul paroh este pus pe scandal

Polițiștii și jandarmii au fost nevoiți să intervină la Biserica ”Iosif Mărturisitorul” din Sighetu Marmației, județul Maramureș, unde zeci de credincioși ortodocși nemulțumiți de numirea unui nou preot paroh au împiedicat oficierea slujbei de instalare a acestuia.

”A fost un incident la Biserica Iosif Mărturisitorul din Sighetu Marmației unde, de la 1 octombrie, s-a încetat raportul de muncă al preotului paroh, Vasile Petrovai, care s-a pensionat. Postul a fost declarat vacant, a fost organizat concurs câștigat de părintele Dan Sidău, care trebuia duminică să fie instalat în funcție. Fostului preot nu i-a convenit situația, deoarece vrea ca fiul său să preia parohia, dar acesta nu s-a prezentat la concurs. Și și-a organizat rezistența, alături mai mulți credincioși, fiind împiedicată instalarea în biserică a noului preot. Slujba de instalare a avut loc în stradă, iar în interior s-au baricadat susținătorii fostului paroh. Din cauza acestuia s-a creat scandalul la biserică”, a spus Ștefan Cristian.

Urmare a situației create la Parohia Ortodoxă Română Sighet VII, Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului vine cu următoarele precizări:

  • Începând cu data de 1 octombrie 2018, fostul paroh, Pr. Vasile Petrovai a încetat raporturile de muncă cu Eparhia noastră, îndeplinind condițiile de pensionare, conform deciziei cu nr. 4637/28.09.2018;
  • Tot cu aceeași dată postul de preot paroh a fost declarat vacant și scos la concurs, stabilindu-se data de concurs pentru ziua de 23 octombrie 2018;
  • În urma concursului desfășurat la Centru Eparhial, a fost declarat admis Pr. Dan Sidău de la Parohia Orotodoxă Glod, Protopopiatul Sighet, urmând a fi instalat ca preot paroh în ziua de Duminică, 04 noiembrie 2018;
  • Întrucât decizia de instalare a fost pusă în aplicare în condiții nepotrivite din punct de vedere liturgic, din cauza scandalului pus la cale de fostul preot Vasile Petrovai, s-a hotărât ca să fie chemați la Centrul Eparhial preoții slujitori, în vederea găsirii unei soluții pentru detensionarea situației create.

Episcopia Maramureşului şi Sătmarului îndeamnă credincioşii care aparţin acestei parohii la rugăciune şi conlucrare pentru ducerea la bun sfârşit a lucrărilor la biserica în construcţie, care este într-o stare de degradare îngrijorătoare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *