Externe

CHELTUIELI EXORBITANTE – 1,5 milioane de euro pe an, pentru internarea psihiatrica a lui Breivik

Anders Behring Breivik - wikipedia.orgInternarea psihiatrica al lui Anders Behring Breivik, autorul atentatelor de la 22 iulie 2011 din Norvegia, ar costa autoritatile acestei tari circa 10,95 milioane de coroane norvegiene pe an, echivalentul a 1,5 milioane de euro, suma ce corespunde cheltuielilor persoanle si de securitate, relateaza joi cotidianul norvegian VG, citat de agentia EFE.

Calculul rezulta din estimarile autoritatilor sanitare, care au avut in vedere ca va fi nevoie de cel putin patru persoane in timpul zilei si trei in timpul noptii in centrul care va fi construit special pentru el la inchisoarea Ila, unde este incarcerat in prezent.

Un tribunal din Oslo va decide la 24 august daca extremistul norvegian este sau nu responsabil penal, avand in vedere starea sa de sanatate mintala, si daca va fi condamnat la inchisoare sau va primi tratament psihiatric. Autoritatile de la Oslo au decis ca, in cel de-al doilea caz, sa se realizeze un centru special de inalta securitate numai pentru el in inchisoarea Ila, intrucat unitatile de psihiatrie existente in spitalele norvegiene nu indeplinesc conditiile impuse de cazul sau special.

Constructia acestui centru va costa circa 2 milioane de coroane (266.000 de euro) si va cuprinde doua camere, o toaleta, o sala de gimnastica, un spatiu de depozitare si birouri pentru cei angajati acolo.

Anul trecut, la 22 iulie, Breivik a ucis 8 persoane dupa ce a detonat o bomba in apropierea sediului guvernului din Oslo, plecand ulterior pe insula Utoeya unde a deschis focul asupra unor tineri aflati intr-o tabara de vara si a ucis 69 dintre ei.

Sursa: Agerpres