Afaceri - Economic

CERTITUDINE – Romania nu va mai reveni pe pietele internationale de obligatiuni in acest an

Romania nu intentioneaza sa emita alte obligatiuni in valuta in acest an, a declarat pentru Reuters directorul de trezorerie din Ministerul Finantelor Publice (MFP), Stefan Nanu, dupa ce Guvernul a vandut saptamana aceasta eurobonduri de doua miliarde de euro, cu scadenta la 10 si 20 de ani.

‘Nu intentionam sa emitem alte obligatiuni in valuta anul acesta. In prezent inregistram excedent bugetar’, a declarat joi Stefan Nanu.

Urmand exemplul Poloniei si Lituaniei, care au accesat pietele internationale de obligatiuni, Romania vrea sa profite de cresterea apetitului pentru obligatiuni emise de statele emergente si a reusit saptamana aceasta sa stranga aproximativ doua miliarde de euro de pe pietele internationale. Chiar daca randamentele pentru obligatiuni au scazut, dupa ce in iunie au atins valori ridicate din cauza tensiunilor dintre Grecia si creditorii internationali, Guvernul de la Bucuresti a decis sa vanda obligatiuni fara a beneficia de plasa de siguranta oferita de un acord cu Fondul Monetar International, o premiera dupa 2009.

Anul trecut, Romania s-a imprumutat de pe pietele externe de patru ori, strangand echivalentul a peste cinci miliarde de dolari din vanzarea de obligatiuni pe 10 si 30 de ani.

Romania beneficiaza de un rating ‘Baa3’ din partea Moody’s si de un calificativ ‘BBB minus’ de la Standard & Poor’s si Fitch.

Sursa: Agerpres