Actualitate

Cel mai lung pod maritim din lume a fost inaugurat

Președintele chinez Xi Jinping a inaugurat astăzi cel mai lung pod maritim din lume. Proiectul a costat 20 de miliarde de dolari și construirea lui a durat 9 ani, scrie CNN.

Podul, inaugurat în cadrul unei ceremonii în orașul sudic Zhuhai, are o lungime de 55 de kilometri (34 de mile) și leagă China continentală de teritoriile semi-autonome din Hong Kong și Macao.

Acesta este un element-cheie al planului Chinei de creare a unei zone de golf, care acoperă 56.500 kilometri pătrați din zona de sud a țării și cuprinde 11 orașe, inclusiv Hong Kong și Macao, care găzduiesc un număr de 68 de milioane de locuitori.

“Declar deschis podul Hong Kong – Macao – Zhuhai”, a spus Xi într-un discurs de câteva secunde înainte de proiectarea pe un ecran uriaș a unor imagini cu podul.

Anunțul a fost salutat cu aplauze din partea sutelor de invitați, printre care liderii orașelor Hong Kong și Macao, Carrie Lam și Fernando Chui și secretarul de partid al Guangdong Li Xi.

Podul va fi deschis publicului pentru prima dată miercuri.

Construcția a început acum nouă ani și trebuia să fie gata în 2016, dar au fost multe amânări din cauza dificultăților tehnice de execuție. Segmentul cel mai complicat a fost tunelul subteran de 6,7 km care a fost realizat din 33 de elemente uriașe, fiecare cântărind 80.000 de tone. Tunelul a fost construit între două insule artificale de 100.000 mp fiecare. La construcția podului s-au folosit 400.000 de tone de oțel, de aproape cinci ori mai mult decât la celebrul Golden Gate din San Francisco.

 

În plus, podul a fost construit să reziste la super-taifunuri, la vânturi puternice și lla seisme de până la 8 grade pe scara Richter. Autorritățile chineze spun că realizarea acestui pod este parte a unui plan de constituire a unei zone metropolitane speciale – Greater Bay Area – care ar încorpora 11 orașe din zona de coastă, cu 68 de milioane de locuitori, incluzând aici și Macao și Hong Kong.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *