ITC

CEASURI INTELIGENTE – Succesul Apple Watch hotarator pentru viitorul ceasurilor inteligente

Piata ceasurilor inteligente (smartwatch) ar putea creste de la 3,6 milioane unitati in 2014 la 101 milioane unitati in 2020 insa evolutia acestei piete este legata in mod direct de succesul Apple Watch, a estimat joi firma de cercetare de piata IHS, transmite AFP.

Potrivit IHS, aproximativ 19 milioane de ceasuri inteligente Apple Watch ar urma sa fie vandute in acest an, ceea ce reprezinta 56% la piata totala de ceasuri inteligente.
“Succesul Apple Watch va stimula piata totala de ceasuri inteligente. Estimam ca intre 2014 si 2020 raportul dintre livrarile de ceasuri inteligente si cele de telefoane inteligente va creste de la 1 la 500 pana la 1 la 20″, a declarat analistul IHS, Antonios Maroulis.

IHS estimeaza ca in 2020 vanzarile de ceasuri inteligente ar urma sa creasca pana la 101 milioane exemplare iar Apple va ramane lider de piata chiar daca cota sa de piata va scadea pana la 38%. Pretul de cost ridicat al unui Apple Watch (349 dolari pe piata din SUA precum si necesitatea de a avea un iPhone) lasa libera o parte semnificativa a pietei astfel ca in 2020 aproximativ 20% din piata de ceasuri inteligente va fi controlata de producatorii care utilizeaza sistemul de operare Android.

Analistii avertizeaza insa ca rivalii Apple pe piata ceasurilor inteligente au nevoie ca Apple Watch sa fie un produs de succes pentru ca astfel va creste vizibilitatea acestei categorii de produs in randul consumatorilor. ‘Daca Apple va avea probleme in intrarea pe piata ceasurilor inteligente, piata va avea de suferit. Ceasurile inteligente ar putea avea soarta Google Glass. Fara Apple si forta sa de marketing, alti producatori de ceasuri inteligente vor trebui sa aloce fonduri mai mari pentru marketing pentru a schimba perceptia consumatorilor”, este de parere analistul IHS, Ian Fogg.

Lansat pe piata la finele lunii aprilie, Apple Watch vine in trei versiuni si se poate conecta doar la dispozitivele Apple iPhone 5, 6 si 6 plus si ofera interfete NFC, Bluetooth 4.0 si Wi-Fi. Utilizatorii pot utiliza ceasul pentru initierea apelurilor telefonice, controlul camerei foto de pe iPhone, precum si integrarea cu aplicatia Siri.

Sursa: Agerpres