Actualitate

CAZUL NASTASE – Kovesi sustine ca reactiile avocatilor lui Adrian Nastase prejudiciaza autoritatea judecatoreasca

Procurorul general, Codruta Kovesi, a declarat, astazi, 26 iunie, la Consiliul Superior al Magistraturii, ca reactiile avocatilor lui Adrian Nastase prejudiciaza autoritatea judecatoreasca, precizand ca CSM trebuie sa dea un semnal clar din aceasta perspectiva. In cadrul sedintei de azi, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a pus in discutie si reactiile avocatilor lui Adrian Nastase fata de magistrati, dupa decizia instantei supreme de condamnare a fostului premier la doi ani de inchisoare cu executare.

Atat fostul presedinte al CSM Horatius Dumbrava, cat si judecatorul Cristian Danilet au spus ca avocatii lui Adrian Nastase au avut un comportament nepotrivit fata de justitie.

Totodata, Horatius Dumbrava a cerut sanctionarea Avocatului Poporului, pentru ca s-a antepronuntat in dosarul lui Adrian Nastase. El a cerut suplimentarea ordinii de zi a sedintei CSM, pentru a fi luata in discutie aceasta situatie si pentru eventuale masuri.

Prcurorul general, Codruta Kovesi, a spus ca in ultimele zile au fost mai multe atacuri la adresa procurorilor, iar initiativa de a lua apararea acestora este binevenita.

Kovesi a spus ca reactiile avocatilor lui Adrian Nastase prejudiciaza autoritatea judecatoreasca, precizand ca CSM trebuie sa dea un semnal clar din aceasta perspectiva.
Ea a mai spus ca CSM trebuia sa ia atitudine inca din urma cu doua saptamani, cand avocatii au ridicat problema decretelor de numire in functii a unor magistrati.

Kovesi a reafirmat ca, din punctul ei de vedere, politia judiciara trebuie sa treaca de la Minsiterul de Interne la Ministerul Public, pentru a nu mai exista presiuni politice.
“Ne-am saturat sa fim acuzati ca facem dosare politice”, a spus Kovesi.

Procurorul general a mai spus ca vor fi facute verificari privind modul in care politistii judiciari au pus in aplicare decizia de condamnare a lui Adrian Nastase, iar daca va constata ca nu au fost respectate toate procedurile, va retrage avizele politistilor.

Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a spus ca face un apel public la rezerve in declaratiile publice in acest caz.

In replica, Codruta Kovesi a spus ca nu le poti interzice avocatilor sau jurnalistilor sa comenteze un dosar.

Procurorul general i-a mai spus ministrului Justitiei ca a facut declaratii despre dosare politice si i-a cerut sa ii dea un singur exemplu in acest sens, cu nume si prenume.
Corlatean i-a raspuns ca nu a facut aceste declaratii, cel putin de cand este ministru al Justitiei.

Fostul premier Adrian Nastase a incercat sa se sinucida, in 20 iunie, la locuinta sa din strada Zambaccian, dupa ce a fost condamnat definitiv la doi ani de detentie in dosarul “Trofeul calitatii”. Nastase este internat la Spitalul Floreasca, unde a fost operat in 21 iunie.

Sursa: Mediafax