112

CAUTARE – Turisti rataciti pe munte, gasiti de jandarmii maramureseni

Luni, 28 septembrie a.c., in jurul orelor 09.30, jandarmii maramureseni au fost solicitati in vederea cautarii si salvarii unor persoane ratacite pe munte.

Doua persoane au anuntat prin sistemul unic de apeluri de urgenta 112 ca s-au ratacit in zona varfului Mihailecu din Muntii Maramuresului ( cota de peste 1900 m). Claudiu A., de 36 ani, din Ocna Mures, se ratacise impreuna cu Melinda F., de 34 ani, din Cluj Napoca.

Apelul lor disperat a cuprins primele informatii, fapt ce a determinat constituirea unui comandament operational, iar efective din cadrul Postului de Jandarmi Montan Valea Vaserului, alaturi de lucratori ai I.S.U. Maramures – Viseu de Sus si Salvamont au demarat operatiunile specifice in zona indicata.

Jandarmii, alaturi de localnici voluntari si reprezentantii Ocolului Silvic Repedea cunoscatori ai imprejurimilor, au format trei echipe mixte de cautare-salvare, intrucat existau diverse variante de traseu pe care cele doua persoane pornisera in drumetie.

La ora 11.00 s-a inceput urcarea versantilor in cautarea drumetilor rataciti. Conform informariilot funizate de IJJ Maramures, actiunea s-a desfasurat in teren accidentat, in conditii meteorologice nefavorabile (ceata, temperaturi scazute, rafale de vant puternice). S-au intampinat greutati privind mentinerea legaturii telefonice cu persoanele ratacite, dar si intre echipele de cautare deoarece sunt si zone fara acoperire cu semnal al operatorilor de telefonie mobila sau semnal radio.

De asemenea, lucratori ai Politiei de Frontiera Sighetu Marmatiei si Postului de Politie Repedea, respectiv Poienile de sub Munte se alatura operatiunii de cautare – salvare a celor doi rataciti in zona montana. Din informatiile primite, acestia au urmat in cursul zilei de duminica un traseu in zona mentionata, dar s-au ratacit. Noaptea si-au petrecut-o la o stana parasita, dupa ce incercarile de a gasi drumul corect au esuat, neavand probleme de sanatate.

Dupa mai bine de opt ore de cautare, la orele 18:50, echipele de cautare primesc informatia de la turiști polonezi ca cele doua persoane ar fi innoptat la o stana dezafectata in zona Poienile de sub Munte. Astfel ca echipele de cautare se reorganizeaza și incep deplasarea spre localitatea Poienile de sub Munte si localizarea locului indicat.

In jurul orei 19.30, cele doua persoane au fost gasite de un echipaj al Sectorului Poienile de sub Munte din cadrul Inspectoratului Politiei de Frontiera Sighetu Marmatiei și au fost conduse la sediul sectorului.

Dupa verificarea starii lor de sanatate, cei doi au fost transportati in localitatea Repedea, unde aveau stationata masina proprietate personala.

Sursa: Emm