Sanatate

Câţi români mor anual din cauza poluării

Poluarea aerului ucide aproape nouă milioane de oameni în fiecare an, cu peste 1,6 milioane mai mult decât fumatul. Un nou studiu arată că 8,8 milioane de decese la nivel mondial pe an pot fi atribuite poluării aerului. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) anunţase că fumatul a ucis 7,2 milioane de oameni în 2015, potrivit Metro.

„Fumatul poate fi evitat, dar poluarea aerului nu”, a spus profesorul care a condus studiul, realizat la Centrul Medical Universitar Mainz din Germania. Vehiculele pe motorină reprezintă cel mai mare factor de poluare din țările dezvoltate.

„Aceste constatări arată încă o dată că poluarea aerului crește semnificativ riscul decesului prematur, din cauza bolilor cardiace.

Poluarea aerului este o mare problemă în Europa, unde limitele noastre legale sunt mai puțin stricte decât cele recomandate de OMS”, a spus prof. Metin Avkiran, de la British Heart Foundation.

În ţara noastră, aproximativ 23.000 de oameni mor anual din cauza poluării aerului. În România, cel mai poluat oraș este Iaşi, urmat de Cluj-Napoca, Braşov şi Bucureşti.

La polul opus, se află Constanţa, Brăila, şi Galaţi. Cercetarea a fost făcută de o organizaţie elveţiană, care culege date despre calitatea aerului la nivel global. 22 de oraşe de la noi au ajuns în acest studiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *