Sanatate

Câte paturi sunt în spitalele din Maramureș

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, miercuri,  că nu se pune problema desfiinţării unui număr de paturi din spitale, ci se va face o redistribuire a acestora în funcţie de nevoile fiecărei secţii. 

Sorina Pintea a precizat că numărul de paturi din spitale este stabilit la fiecare 3 ani, iar Ministerul Sănătăţii a propus, anul acesta, acelaşi număr de paturi ca acum 3 ani.

“Ministerul Sănătăţii nu face nicio propunere de tăieri de paturi. Odată la 3 ani se aprobă planul naţional de paturi, care trebuie să fie finanţat. Anul acesta, Ministerul Sănătăţii a propus acelaşi număr de paturi ca acum trei ani şi care va fi valabil încă trei ani de zile. (…) La unele spitale vom face redistribuiri, adică de la o secţie la alta. Un spital are 30 de paturi de chirurgie şi un indice de utilizare de 50 la sută. Asta înseamnă că, 15 zile pe lună, secţia este goală, ceea ce nu este în regulă. Pe de altă parte, la medicină internă, gradul de ocupare este peste sută la sută. Deci redistribuim paturi de la chirurgie la medicină internă”, a declarat Sorina Pintea.

Conform unei statistici oferite de Direcția Județeană de Statistică Maramureș, pe anul 2017,  au fost 2853 de locuri în spitalele din județ. Față de anul 2000, când în Maramureș au fost peste 4000 de paturi în spitale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *