Cultura

CARTE – O fosta profesoara din Franta a lansat o carte document. „Pe drumul catre scoala” ii provoaca pe dascali sa caute alternative la sistemul traditional de invatamant

Anne-Marie Blanc, fost profesor de istorie si membru in Ministerul Educatiei din Franta, a lansat azi o carte document in Baia Mare. „Pe drumul catre scoala” este un volum care ii pune pe ganduri pe dascali si ii obliga sa caute alternative la metodele invechite de predare. In calitate de consultant, fostul dascal vine de 15 ani in Maramures si ii instruieste pe profesorii de aici in cadrul programului de formare continua. O consecinta a celor 15 ani de mentorat este si cartea lansata azi, care a fost primita cu mare bucurie.

„Prima data cand a fost la noi in tara, cand a tinut primul stagiu a fost surprinsa de faptul ca la sfarsit, cand le-a cerut participantilor sa ii ofere un feed-back, acestia erau uimiti ca trebuie sa critice ceea ce a facut ea. Noi nu stiam sa criticam pentru ca nu aveam voie sa criticam”, a precizat Delia Muntean, unul dintre profesorii participanti la lansare.

Cartea lansata este o analiza atenta a sistemului de invatamant si a testelor PISA care se aplica si la noi in tara si care, in opinia fostului dascal, nu fac decat sa streseze inutil elevii. Schimbarile geopolitice la nivel mondial influenteaza inclusiv sistemul educativ. 

„Scoala trebuie sa tina seama de aceste transformari, nu poate sta deoparte. Anne-Marie Blanc vorbeste de asemenea despre influenta pe care o are mass-media asupra copiilor, asupra oamenilor in genere. Ideea este ca trebuie sa privim, sa cernem ceea ce ne ofera mass-media. Si, in ceea ce-i priveste pe copii, sa nu uite de ei in fata televizorului. Cred ca asta a fost de fapt ideea, sa nu exageram cu audienta. Pe de alta parte, vorbeste despre unele teste internationale, indeosebi testele PISA, care sunt foarte in voga la vremea actuala. Se pare ca, tinandu-se seama de clasamentele realizate in urma acestor teste, elevii din tarile care au castigat, mai ales din Asia, din Coreea in mod deosebit sunt prinsi intr-un program foarte complex de pregatire, mai mult decat se realizeaza acest complex in Europa, unde copiii nu sunt pregatiti in mod special pentru PISA. In aceste programe, sunt niste academii, de fapt, de meditatii, Augon se numesc, elevii stau pana la 10.00, 11.00, 12.00 noaptea pentru pregatire suplimentara. Acest fapt se pare ca ii afecteaza foarte mult din punct de vedere fizic si psihic”, a mai adaugat Delia Muntean.

Scopul cartii „Pe drumul catre scoala”, asa cum spune autoarea pe prima pagina a volumului este sa „indemne la reflectie si la crearea unei altfel de scoli. Nu a unei intreprinderi, ci a unui spatiu al cunoasterii si al deschiderii spre lume”.

Sursa: Ana Pop